Iliad - Four is a party, maar niet in telecomland

Wat als ons land er een vierde mobiele speler (met eigen netwerk) bijkrijgt? Wat als de Rekenmeester sketches zou bedenken voor het komische VTM-programma 'Wat als?'? Dan zouden Dominique Leroy (Proximus), John Porter (Telenet) en Michaël Trabbia (Orange Belgium) één voor één, strak in het pak en met dramatische muziek, rond een tafel gaan zitten. In de volgende shot komt Xavier Niel (van de Franse telecomprijsbreker Iliad) binnen. Hij gaat zitten en haalt uit zijn binnenzak een set kaarten. 'Une partie de manille?' (lachband) Daarna snoepen ze elkaar gretig troef af.

De kans dat het er echt zo ludiek aan toe gaat, is klein. De drie huidige spelers vangen elkaar op de mobiele markt bij de vleet vliegen af. De promoties vliegen ons om de oren. Het verklaart waarom, in tegenstelling tot voor de bundels, de prijzen voor mobiele abonnementen de voorbije twee jaar tot zowat 15 euro per gigabyte daalden.

Het is overigens geen toeval dat Xavier Niel in de sketch opdraaft. Het gerucht klinkt almaar luider dat het de Fransman is die naar ons land loert. Het zou niet de eerste keer zijn. Drie jaar geleden toonde de eigenaar van de Franse telecomoperator Iliad interesse toen het Nederlandse KPN zijn Belgische dochter Base van de hand deed. Maar Telenet ging met de buit lopen.

De weg naar een vierde netwerk/speler is nog lang. Na de veiling van de 4G- en 5G-licenties in de lente van volgend jaar zal de nieuwe speler nog een jaar of twee nodig hebben om het netwerk op te bouwen. Zo liep het toch in Frankrijk, waar Iliad in 2010 opstond en in 2012 met Free Mobile de markt door elkaar schudde met een sociaal tarief van 2 euro per maand.

Zes jaar later heeft Free een vijfde van de markt ingepalmd, goed voor 13,7 miljoen mobiele gebruikers. Zes jaar op rij haalde de operator meer klanten binnen dan Orange (toen nog France Télécom), SFR en Bouygues Telecom. Niels ambitie is een vierde van de markt. Vorig jaar lanceerde hij een ongelimiteerd datapakket voor 20 euro per maand (16 euro voor internetklanten). Orange Belgium deed begin dit jaar hetzelfde ... voor 40 euro. De cijfers tonen aan wat voor prijzenslag mogelijk is.

Maar die slag komt met een prijs. Proximus waarschuwde voor een impact op de werkgelegenheid als er een vierde speler bijkomt. Die reactie werd hier en daar meteen weggezet als chantage. Nochtans leert de Franse markt dat er wel degelijk bloed kan vloeien. SFR zet tegen volgend jaar 5.000 mensen aan de deur, een derde van zijn personeel. Bij Bouygues Telecom moest een vierde vertrekken, 2.000 mensen.

Een extra speler in ons land zou ingaan tegen de consolidatietrend in onze buurlanden. In Nederland (Tele2 en T-Mobile) en Frankrijk (SFR mogelijk met Bouygues) fuseren operatoren omdat er voor vier spelers te weinig te rapen valt.

Sebastien Rousseau Redacteur Ondernemen

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect