In het buitenland Van Greenpeace en PETA tot paus Franciscus

Niet alleen de Belgische namen in de World-Check-databank roepen vragen op. Ook activisten van Greenpeace en de dierenrechtenorganisatie PETA staan op de risicolijst, net als de paus.

Behalve de bijna 16.000 Belgische namen staan ruim 2 miljoen andere 'risicoprofielen' van mensen, bedrijven en organisaties over de hele wereld in de databank van World-Check. Ook die bevatten fouten en onterechte beschuldigingen.

PETA, kort voor People for the Ethi- cal Treatment of Animals, wist niet dat ze in de World-Check-databank stond. Toen onze Amerikaanse collega's van de nieuwswebsite The Intercept de dierenrechtenorganisatie daar onlangs op wees, nam ze contact op met World-Check. Dinsdag liet PETA weten uit de databank te zijn geschrapt.

Andere ngo's die van de lijst probeerden te geraken, hadden meer moeite. Een moskee in Londen moest een rechtszaak starten voordat World-Check-moeder Thomson Reuters ermee instemde de moskee van de terrorismelijst te halen.

We ontdekten evenzeer dat activisten van Greenpeace, de protestbeweging Occupy Wall Street en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch als risicovol worden bestempeld. Ze worden losjes gelinkt aan verdachte groeperingen. Occupy Wall Straat wordt verbonden aan hackerscollectieven als Anonymous.

De lijst van onverwachte namen is lang. In Duitsland blijkt een moslimliga op de terrorismelijst te staan. In Nederland wordt een aardappelboer als risicovol voor witwassen bestempeld.

De collega's van de Italiaanse krant La Repubblica vonden zelfs paus Franciscus in de databank als 'politiek gevoelig persoon', terwijl sommige Italiaanse topcriminelen er niet in voorkomen.

Ze spotten ook de Amerikaanse klokkenluider Chelsea Manning, die in 2013 is veroordeeld voor het lekken van honderdduizenden geheime diplomatieke documenten aan WikiLeaks. Manning, die vorige maand is vrijgelaten, stond op het moment dat de lijst eind 2014 uitlekte, foutief vermeld als 'financieel crimineel'.

WikiLeaks-frontman Julian Assange liet ons weten dat hij in 2012 niet eens een videoproductiebedrijf kon starten omdat hij op de World-Check-lijst stond. LB/EVB

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect