In Memoriam Jan Hinnekens (1927-2013)

©BELGA

In Leuven is het afgelopen weekend Jan Hinnekens overleden, oud-voorzitter van de Boerenbond. In de jaren 80 van vorige eeuw was hij achter de schermen een sleutelfiguur met grote invloed op de politiek, de economie en de sociale wereld.

Hinnekens trad in 1953 als juridisch adviseur in dienst bij de Boerenbond. Hij maakte carrière in de organisatie. In 1972 richtte hij de Landelijke Gilden op, een socio-culturele organisatie voor plattelandsbewoners. In 1981 bracht hij het tot voorzitter.

Als voorzitter van de Boerenbond was Jan Hinnekens een zwaargewicht in de CVP (nu CD&V), toen nog een standenpartij. Voormalig premier Wilfried Martens vertelt in zijn memoires hoe Jan Hinnekens in 1985 het scenario afschoot om Wivina Demeester partijvoorzitter van de CVP te maken. 'Een vrouw als voorzitter? Wat denk je daarmee te bereiken?' Demeester leunde nochtans aan bij de Boerenbond.

Hinnekens was regent van de Nationale Bank en een van de actoren in het sociaal overleg in de moeilijke jaren tachtig. Hij maakte deel uit van een christendemocratische denkgroep die in 1981 de devaluatie van de Belgische frank voorbereidde, samen met Fons Verplaetse en Jan Smets van de Nationale Bank, Hubert Detremmerie (topman van Bacob Bank), Herman Van Rompuy, en de Leuvense hoogleraar economie Theo Peeters.

Door het economische gewicht van de Boerenbond, was Hinnekens ook een speler van formaat in het financieel establishment. Hij hielp André Leysen om in het kapitaal van de investeringsmaatschappij Gevaert een Belgische tegengewicht te vormen voor Cobepa, de Belgische poot van de Franse holding Paribas. In 1988 klom hij mee op de barricaden om het overnamebod van de Italiaan Carlo De Benedetti op de Generale Maatschappij af te weren. Maar de Generale viel toch in buitenlandse handen: in die van het Franse Suez.

Hinnekens heeft zich altijd verzet tegen de regionalisering van het landbouwbeleid. Maar die strijd heeft hij verloren. Nadat hij in 1992 met pensioen was gegaan, werd het landbouwbeleid toch overgeheveld. Hij was ook lid van de Coudenberg-groep, een denktank die zich verzette tegen een te verregaande regionalisering van ons land.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect