Intys koopt vleugje artificiële intelligentie

Intys, het adviesbedrijf van Michel Van Hemele en Philippe Metz, neemt het Brusselse big-databedrijf Vadis over. De overname moet helpen om voorspellende software te bouwen.

Vadis, dat gespecialiseerd is in de bouw van voorspellende modellen op basis van grote hoeveelheden data, komt door een faillissement onder dak bij Intys. Eind vorig jaar wees de rechtbank een verzoek af om bescherming te krijgen tegen zijn schuldeisers. Intys deed in de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar een overnamebod en dat is nu succesvol afgerond.

'We brengen Vadis onder in een nieuwe afdeling, met de naam Vadis Technology', zegt de CEO en mede-oprichter van Intys, Philippe Metz. Volgens hem kostte de overname 'bijna niets', maar zal wel geïnvesteerd worden in de herstart van het bedrijf.

'We gaan nu de contracten met onze leveranciers, klanten en werknemers heronderhandelen en alle licentiecontracten herbekijken.' Metz raamt de investering om het eerste jaar van de doorstart door te komen op ongeveer 1,5 miljoen euro. Intys neemt ook twee derde van het Vadis-personeel, een team van 12 mensen, over.

Volgens Metz was de overname een buitenkans. 'Vadis past perfect bij de nieuwe projecten die we aan het ontwikkelen waren. De afgelopen jaren zijn we onze kernactiviteiten in operationeel advies aan het aanvullen met digitale knowhow en innovatie.'

Een van de sterke punten van het 15 jaar oude Vadis is zijn knowhow in fraudedetectie. Het bedrijf werkt onder meer voor de Europese Commissie, de Brusselse bedrijvenorganisatie BECI en het consultancykantoor PwC. Om zijn dienstverlening rond complexe voorspellende modellen te versterken gaat Intys ook samenwerken met het Brusselse data-analysebedrijf Dataa.

Met de overname hoopt Intys een extra scheut artificiële intelligentie (AI) aan zijn dienstenaanbod toe te voegen. Metz verwacht dat die technologie een revolutie teweegbrengt die vergelijkbaar is met de komst van de computer in de bedrijfswereld in de jaren 80, of de explosie van het internet in de jaren 2000. Mogelijke toepassingen zijn het snel analyseren van cv's door rekruteerders, het traceren en beter beheren van de toeleveringsketen van bedrijven of het beter inschatten van allerlei risico's.

Intys, dat ook kantoren in Parijs en Luxemburg heeft, mikt voor dit jaar op een omzet van 30 à 35 miljoen euro. Tegen 2020 wil het bedrijf van 290 naar bijna 1.000 werknemers groeien. Ambitieus? 'Toen ik dit plan twee jaar geleden aankondigde, waren we met 120. We zijn sindsdien in omvang verdubbeld. Met het tempo zit het goed', zegt Metz.

Hij geeft toe dat de groei er ook moet komen via nieuwe overnames, maar dan wel op voorwaarde dat ze het dienstenaanbod kunnen aanvullen. 'We gaan geen omzet voor de omzet kopen.'

Intys Consulting werd negen jaar geleden opgericht door Michel Van Hemele (voorzitter van Duvel-Moortgat en ex-CEO van Creyf's en Carestel) en Philippe Metz, die de dagelijkse leiding op zich nam. Het Brusselse consultancybedrijf is sindsdien in relatieve stilte uitgegroeid tot een lokale concurrent voor wereldspelers als EY of Deloitte.

Intys zoekt in zijn expansie de niches op. In november 2016 nam het de Franse maritieme expert Agir over, waardoor het de knowhow verwierf om de Antwerpse havenbedrijven te helpen.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect