Karzaï wil dat NAVO en VS militaire acties in Afghanistan stoppen

Hamid Karzaï

De Afghaanse president Hamid Karzaï heeft de NAVO en de Verenigde Staten gevraagd hun militaire operaties in het land stop te zetten. Hij deed dit tijdens een ontmoeting met 500 stamhoofden in de oostelijke provincie Kunar. De NAVO-troepen worden ervan beschuldigd daar recent meer dan 70 burgers gedood te hebben.

De bijeenkomst ging door in de provinciehoofdstad Asadabad. Volgens de Afghaanse regering werd de vergadering ook bijgewoond door familieleden van door de NAVO-troepen gedode burgers.

'Ter gelegenheid van deze ontmoeting zou ik de NAVO en de VS, in alle respect en nederigheid en zonder arrogantie, willen vragen om hun operaties in ons land totaal stop te zetten', zei Karzaï. 'Het gaat om een oorlog tegen het internationale terrorisme. Ze zouden die moeten voeren in de regio's die ik hen al negen jaar aanwijs, en die zij ook kennen', voegde hij eraan toe.

De in 2001 met Amerikaanse steun aan de macht gekomen Afghaanse president, heeft de jongste jaren de internationale troepenmacht al herhaaldelijk gevraagd om bij voorkeur de uitvalsbasissen van de taliban in het buitenland, en dan vooral in Pakistan, aan te vallen, in plaats van Afghaanse dorpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect