KBC bestrijdt nepnieuws met blockchain

De bank-verzekeraar KBC maakt gebruik van de technologie achter de bitcoin om gesjoemel met valse persberichten tegen te gaan. Maar de ambities met blockchain reiken verder.

Valse perscommuniqués en ander nepnieuws kunnen bedrijven veel geld kosten. Vorig jaar kreeg het Franse bouwbedrijf Vinci een zware tik op de beurs nadat oplichters via een vals persbericht het gerucht hadden verspreid dat de groep haar boekhouding moest herbekijken.

Om zulke rampen te voorkomen heeft KBC een website gelanceerd waarmee beleggers, klanten en journalisten kunnen nagaan of de documenten die ze van KBC ontvangen authentiek zijn. Wie wil checken of een persbericht of presentatie echt is, kan dat via de website in pdf-formaat uploaden. Als een document niet van KBC afkomstig is, krijgt hij een mededeling dat het niet authentiek is. KBC benadrukt dat het om een proefproject gaat - momenteel zijn enkel de persberichten van deze week te controleren.

Met deze tool lanceert KBC voor zijn klanten voor het eerst een concrete toepassing die gebaseerd is op de blockchain. Die is vooral bekend als de technologie achter de virtuele munt bitcoin.

'Je kan een oneindig aantal diensten bedenken met blockchain', benadrukt Rudi Peeters, chief information officer van KBC. 'Virtuele munten zijn wellicht de bekendste toepassing. Maar eigenlijk is het sterkste punt dat je met die technologie data veel betrouwbaarder en efficiënter kan verwerken.'

Blockchain is het eenvoudigst te omschrijven als een soort database die niet door één centrale organisatie wordt gecontroleerd, maar door meerdere partijen die op het netwerk zijn aangesloten. Alle data en transacties moeten door die verschillende partijen worden geverifieerd. Daardoor kan er veel minder met gegevens gesjoemeld worden. Bovendien kunnen via blockchain 'slimme contracten' ontwikkeld worden. Denk aan een leverancier die automatisch wordt uitbetaald als aan bepaalde voorwaarden is voldaan en die niet meer met de bank hoeft te onderhandelen.

De voorbije maanden is rond de blockchain een heuse hype ontstaan. Omdat de technologie zo beloftevol is, wil geen enkel bedrijf de trein missen en worden met de regelmaat van de klok nieuwe projecten aangekondigd, ook buiten de financiële sector. Al blijft het vaak bij de aankondiging.

'Heel veel mensen spreken er inderdaad over, zonder dat ze effectief iets doen', vindt Peeters. 'Het is zoals tieners die praten over seks: veel gebluf, maar weinig actie.'

KBC gaat er evenwel prat op dat het de blockchaintechnologie al een tweetal jaar uittest. De groep heeft al projecten lopen met haar crowdfundingplatform en begin dit jaar bundelde ze de krachten met zes andere Europese banken om via blockchain internationale transacties makkelijker te maken voor kmo's.

'We denken ook na over andere oplossingen voor bijvoorbeeld verzekeringen, of leningen op afbetaling', vult Peeters aan. 'Voor een bepaald project met autofinancieringen staan we trouwens al verder dan louter een denkoefening.'

'De technologie heeft pas echt zin als je er andere spelers kunt bij betrekken, omdat die allemaal apart de data kunnen controleren die via het blockchainnetwerk worden verstuurd. Net daarom zijn we begin dit jaar samen met andere banken toegetreden tot het internationale consortium R3. Bij B-Hive, een platform voor financiële technologie in België, bekijken we wat we kunnen doen met andere banken.'

De kans dat er de komende maanden blockchainpartnerships worden aangekondigd, is dan ook niet gering. Zowat elke grote financiële instelling zet vandaag in op de nieuwe technologie. Onder meer ING en BNP Paribas maken ook deel uit van het internationale consortium R3. ING voerde al tests uit om via blockchain olie te verhandelen naar Afrika en is ook van plan een gelijkaardig platform op te zetten voor de handel in lng.

KORT

De bank-verzekeraar KBC doet een proefproject waarbij klanten documenten op naam van de groep kunnen testen op hun waarachtigheid. KBC maakt daarbij gebruik van de blockchain, de technologie achter de virtuele munt bitcoin. De blockchain kent nog tal van andere toepassingen. Bedrijven zien er zoveel potentieel in dat er een heuse hype rond is ontstaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect