Koersval Egyptische beurs na Morsi's machtsgreep

De beurs van Caïro ging vandaag na opening meteen in vrije val, wegens de grondwetwijzigingen die de Egyptische president Morsi afgelopen donderdag doorvoerde om zijn macht te versterken.

De Egyptische aandelenbeurs ging vandaag voor het eerst weer open sinds president Mohamed Morsi donderdag controversiële grondwetswijzigingen doorvoerde om zijn macht te betonneren. Het is duidelijk dat de Egyptische beleggers het zaakje niet vertrouwen: halverwege de handelsdag leed de graadmeter van de beurs, de EGX30, een verlies van 9,5 procent.

De koersinzinking is de grootste sinds de turbulente dagen na de val van de vorige president Hosni Moebarak. Meteen na de opening volgde een vrije val, waarna de beurs een half uur werd stilgelegd . Na de hervatting zette de daling zich verder.

Met het aanpassen van de grondwet trok Morsi donderdag veel meer macht naar zich toe. De commissie die een nieuwe Egyptische grondwet samenstelt, heeft voortaan immuniteit en kan niet op last van de rechter worden ontbonden. Datzelfde geldt voor de eerste kamer van het parlement.

Volgens Morsi zijn de maatregelen erop gericht ‘de revolutie te beschermen’. Seculiere en liberale politieke partijen zijn het niet eens met de besluiten en hebben gezegd de straat op te gaan om de president met protesten te dwingen de maatregelen terug te draaien.

Bekend Egyptenaar en diplomaat Mohamed ElBaradei waarschuwde zaterdag dat de onrust kan toenemen en dat het leger mogelijk tussenbeide komt. Hij meent dat Morsi, die hij de ‘nieuwe farao’ noemde, de grondwetswijzigingen ongedaan moet maken. ‘Er is veel boosheid, chaos en verwarring’, aldus ElBaradei. ‘Het geweld breidt zich uit en het gezag van de staat wordt langzaam uitgehold. We hopen op een soepele transitie zonder dat het land in een geweldscyclus terechtkomt, maar ik zie dit niet gebeuren als meneer Morsi zijn besluiten niet intrekt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect