Londense olieprijs zakt onder 45 dollar

De boost die de olieprijs kreeg na de verkiezing van Donald Trump is helemaal uit de koers verdwenen Gisteren kostte een vat ruwe Brent-olie even minder dan 44 dollar.

Beleggers hechten al veel minder geloof aan het plan van Trump om enorme sommen uit te geven aan infrastructuurwerken. Dat zou de vraag naar het zwarte goud fors hebben aangezwengeld. Tezelfdertijd is er bezorgdheid over een overaanbod. De voorraden in de VS blijken verrassend hoog, terwijl de verlengde productiebeperkingen van het oliekartel OPEC weinig effect sorteren. Het verbond van de (meeste) olie-exporterende landen doet verwoede pogingen om de olieprijs hoger te tillen, zodat de leden hun begroting op orde krijgen.

Maar in de VS, geen lid van de OPEC, draaien de uitbaters van schalieoliesites naar believen de kraan open of dicht. Zodra de olieprijs hoog genoeg is om hun installaties rendabel te laten draaien, schieten ze in actie. De VS produceren intussen weer 9,35 miljoen vaten per dag, het hoogste peil in bijna twee jaar en 635.000 vaten meer sinds de OPEC zijn beperkingen aankondigde.

Zo is de olieprijs weer bij af. Eerder deze week belandde olie in een berenmarkt. Dat wil zeggen dat de prijs voor een vat Brent-olie 20 procent lager ligt dan de meest recente piekkoers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie