Luis in pels van ACW stopt ermee

Peter Dedecker. ©BELGA

Peter Dedecker, N-VA-Kamerlid en de man die de christelijke arbeidersbeweging stevig tegen de schenen stampte, stopt met politiek. Dat is slecht nieuws voor de N-VA in Gent.

In zijn boek 'Een zuil van zelfbediening' schreef Peter Dedecker enkele jaren geleden een scherpe j'accuse tegen de top van de christelijke arbeidersbeweging ACW. Die heeft volgens Dedecker de 800.000 Arco-coöperanten belazerd. Meteen werd de Gentenaar bekend bij het grote publiek. Hij werd door sommige kranten zelfs verkozen tot een van de beste parlementsleden.

Maar de ommekeer kwam er toen de N-VA in de regering kwam. De Vlaams-nationalisten werden gedwongen een Arco-deal te sluiten. Daarbij werd afgesproken dat zo'n 400 miljoen euro belastinggeld zou worden gebruikt om de gedupeerde coöperanten te vergoeden, iets waar Dedecker steeds tegen gefulmineerd had. 'Het Arco-dossier maakt me nog elke dag kwaad', zei hij daar onlangs over in het weekblad Knack.

Als lid van de meerderheid kon Dedecker in dat dossier niet meer doen dan zich neerleggen bij de beslissing van de regering, waar zijn partij deel van uitmaakt. Die moeilijke positie heeft meegespeeld in zijn beslissing te stoppen met politiek. Hij doet zijn parlementair mandaat uit tot 2019, maar is geen kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar en evenmin bij de nationale verkiezingen in 2019.

Dedecker wil naar de privé overstappen. Hij is burgerlijk ingenieur en zoekt iets in die sector. 'Ik ben 34 jaar en heb nagedacht over waar ik over tien jaar wil staan. Als ik een carrière in de privé wil uitbouwen, moet ik nu de stap zetten. Als ik er nog een legislatuur bij doe, ben ik al in de veertig en dan is het te laat.'

Voor de N-VA in Gent is dat slecht nieuws. Dedecker zou een prominente plaats op de lijst hebben gekregen. Onlangs kondigde ook Isabelle De Clercq - met 25 jaar ervaring in de gemeenteraad - aan dat ze ermee ophoudt. Siegfried Bracke twijfelt eveneens of hij op de lijst zal staan.

De kans is dus reëel dat kopvrouw Elke Sleurs volgend jaar met een reeks nobele onbekenden naar de kiezer trekt. Dat vinden ze bij de N-VA jammer. 'Zeker omdat dit een unieke kans is', klinkt het. Nu burgemeester Daniël Termont (sp.a) niet meer opkomt, hoopt de partij in Gent eindelijk eens in het bestuur te komen. 'En daarvoor heb je sterke kandidaten nodig.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect