M/V van de dag: Jony Ive

In het nieuws omdat hij opnieuw de dagelijkse leiding van het designteam bij Apple in handen neemt na enkele jaren op de achtergrond te zijn geweest. ©Getty Images Europe

Designer met rocksterstatus neemt opnieuw leiding over ontwerp Apple-producten

Apple krijgt zijn designgoeroe terug. Sir Jonathan Ive neemt bij het technologiebedrijf opnieuw de dagelijkse leiding over het designteam in handen, nadat hij de voorbije twee jaar, ondanks zijn titel van Chief Design Officer, de belangrijkste beslissingen had overgelaten aan twee andere managers.

Ive is wellicht de bekendste indus- triële designer ter wereld. Van de pastelkleurige, transparante iMac-computers van eind jaren 90 tot de afgeronde, glanzende iPads van vandaag: al bijna twintig jaar zit de hand de 50-jarige Brit in vrijwel elk product dat Apple op de markt brengt. Zijn esthetiek is onlosmakelijk verweven met het merk Apple. Mede door zijn ontwerpen nam Apple de voorbije decennia afstand van de concurrentie als producent van de meest gegeerde gadgets, de toestellen waarvoor fans dagen op voorhand in de rij gingen staan en die van het bedrijf uit Cupertino in Californië de meest waardevolle beursgenoteerde onderneming van de planeet maakten.

Volgens Apple heeft Ive opnieuw tijd om die functie op te nemen nu het massieve, cirkelvormige nieuwe hoofdkwartier van Apple eerder dit jaar in gebruik is genomen. De voorbije twee jaar hield hij zich voornamelijk bezig met het ontwerp daarvan. Ook in dat gebouw zit onmiskenbaar de cleane en minimalistische stijl van de Brit. Zo bestaat de buitenkant van de tot in de puntjes gestileerde campus, die de naam Apple Park meekreeg, uit de grootste gebogen glazen panelen ooit gebruikt. De liftknoppen lijken er op de knop van de iPhone en zelfs het ontwerp van de toiletten doet denken aan de beroemde smartphone.

Al sinds 1992 werkt Ive, een ex-rugbyspeler, voor Apple. In 1996 werd hij de belangrijkste designer bij het computerbedrijf, een jaar voordat oprichter Steve Jobs terugkeerde om het toen slabakkende bedrijf nieuw leven in te blazen. Ive werd een vertrouweling, en naar eigen zeggen zelfs de beste vriend van de in 2011 overleden Jobs. Hij deelde ook zijn maniakale focus op mooi en gebruiksvriendelijk design. Aanvankelijk ontwierp Ive enkel hardware, maar CEO Tim Cook, de opvolger van Jobs, plaatste hem ook aan het hoofd van de softwaredesign.

In die hoedanigheid was Ive verantwoordelijk voor de look en feel van enkele van de succesvolste toestellen van Apple. De voorbije jaren kreeg het bedrijf nochtans opvallend veel kritiek over het ontwerp van enkele van zijn producten. Terwijl de kracht van de eerste iPhones en iPads nog hun intuïtiviteit was, klonk er bijvoorbeeld gemor bij sommige liefhebbers toen het recentste vlaggenschip, de iPhone X, werd voorgesteld. De 'user experience' van het toestel zonder knoppen zou te ingewikkeld zijn. Er was ook kritiek op enkele atypisch onelegante producten, zoals een stylus (digitale pen) voor de grote tablet iPad Pro, of een oplaadbare draadloze muis die je ondersteboven moet leggen om er het laadkabeltje in te kunnen steken.

Of Ives terugkeer een antwoord is op de lichtjes getaande ster, daar maakt Apple geen woorden aan vuil. Maar in een recent en zeldzaam interview met Fast Company zei Ive dat het nieuwe gebouw dat hij mee heeft ontworpen voor het eerst toelaat om het voltallige designteam op een overzichtelijke manier bij elkaar te zetten. 'De producten die we maken zijn zo complex en uitdagend dat je een brede waaier aan expertise moet samenbrengen om eraan te werken. Als we naar de nieuwe studio verhuizen, wordt dat eindelijk mogelijk.'

'Alle types designers zullen naast elkaar zitten. Daar word ik een beetje springerig blij van', zei Ive ook. 'Ik ben verschrikkelijk opgewonden over de mogelijkheden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect