M/V van de dag Montasser AlDe'emeh

©Photo News

'Ook al ben ik veroordeeld en ga ik in beroep, toch blijf ik in de rechtsstaat geloven', zei Montasser AlDe'emeh gisteren in een reactie op zijn veroordeling. AlDe'emeh kwam iets na de middag te weten dat de rechtbank van Mechelen hem schuldig had bevonden aan geschriftsvervalsing dankzij enkele sms'jes die vrienden hem stuurden. Hij had de hele voormiddag mensen van de Nederlandse veiligheidsdiensten vorming gegeven over het omgaan met radicalisering.

AlDe'emeh is een islamoloog. Hij verdiepte zich in de jihad en de radicalisering van jongeren, lang voor het woord 'Syriëstrijder' bekend werd. Niet toevallig draagt de academicus met Palestijnse roots zelf een verleden van radicalisering met zich mee. In zijn jeugd stond hij op het punt zich aan te sluiten bij de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Die gedachten gingen ver, maar vertaalden zich nooit in daden. AlDe'emeh bedacht zich en besloot zijn leven te wijden aan de studie van datgene dat hem bijna meesleurde.

Het leidde hem naar Leuven, waar hij Islamkunde studeerde en later naar Nederland, waar hij aan de universiteit van Nijmegen een doctoraatsstudie over Syriëstrijders afwerkt. De universiteit liet gisteren weten te bekijken of de veroordeling consequenties met zich meebrengt voor de begeleiding van zijn doctoraat. Datzelfde doctoraat leidde AlDe'emeh even naar de Syrische stad Aleppo, waar hij zo'n 200 Belgische en Nederlandse jihadi ontmoette en met hen praatte voor zijn veldwerk. Hij schreef er ook een boek over.

Zijn kennis en zijn netwerk maakten hem een graag geziene gast in Vlaamse en Nederlandse media en leidden ertoe dat ook de Belgische Staatsveiligheid aan zijn deur klopte.

In januari van dit jaar werd AlDe'emeh samen met een Mechelse imam en een bevriende advocaat opgepakt. De drie zouden met een vervalst getuigschrift hebben geprobeerd de broer van de imam uit de gevangenis te krijgen. De man zat vast op verdenking van terroristische activiteiten. Volgens het getuigschrift volgde de broer al geruime tijd een deradicaliseringscursus bij AlDe'emeh, maar in werkelijkheid hebben ze elkaar nooit ontmoet.

De islamoloog houdt vol dat hij het getuigschrift mee heeft opgesteld, maar nooit heeft ondertekend. Dat erkende de rechter ook. Naar eigen zeggen werkte AlDe'emeh in opdracht van de Staatsveiligheid. Die zou hem gevraagd hebben zo veel mogelijk informatie in te winnen over geradicaliseerde moslims. Sinds AlDe'emeh de samenwerking publiek maakte, is die volgens hem stopgezet.

AlDe'emeh noemt de samenwerking 'zijn plicht om de Belgische staat te beschermen', maar benadrukt dat het ook een bedanking is aan diezelfde staat. 'Mijn ouders zijn hun dorp ontvlucht, op de loop voor een etnische zuivering. Ik herinner me de honger in het vluchtelingenkamp. En weet u wie ons met open armen heeft ontvangen? De Vlamingen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect