M/V van de week Donald Trump

Donald Trump. ©Bloomberg

Een fiscale revolutie voor de happy few doordrukken, zeven decennia Palestijnse consensus overboord kieperen en tussendoor een vermeende verkrachter verdedigen, het milieu minachten en nieuwe hoofdstukken in Ruslandgate verketteren. Zelfs naar eigen uitzonderlijke normen heeft Amerikaans president Donald Trump een uiterst omstreden week achter de rug. Net voor de eindejaarslijstjes illustreerde de Republikein in zeven dagen waarom hij de voorbije twaalf maanden zijn gelijke niet kende in politieke polarisatie, diplomatieke disruptie en economisch eigenbelang.

Sinterklaas kwam vorige zaterdagochtend vroeger naar de VS, waar Trumps Republikeinen in ijltempo de grootste belastinghervorming sinds de jaren 80 door de Senaat loodsten. Trump loofde die als een geschenk voor de 'vergeten mannen en vrouwen' die massaal op hem stemden. De arbeiders- en middenklasse ziet de taksen dalen, maar slechts tot 2027. Daarna gaan ze voor het gros van de bevolking weer omhoog. Omdat de fiscale wet ook Obamacare uitholt, dreigen 13 miljoen Amerikanen zonder gezondheidszorg te vallen. En worden de ziektepolissen zeker 10 procent duurder.

De drastische verlaging van de vennootschapsbelastingen van 35 naar 20 procent is wel permanent. De zowat 1.300 miljard dollar cash die Amerikaanse bedrijven in het buitenland parkeerden om de eigen fiscus te omzeilen, kan tegen 14,5 procent gerepatrieerd worden. Dat zou Apple alleen al een voordeel van 47 miljard dollar opleveren. De Republikeinen geloven heilig in het 'trickle down effect', waarbij bedrijven voor een enorme economische boost en jobcreatie zullen zorgen. Menig CEO sprak deze week echter openlijk over de inkoop van eigen aandelen, extra dividenden voor de aandeelhouders en hogere bonussen.

Geschat wordt dat 62 procent van de fiscale revolutie bij de rijkste 1 procent van de VS terechtkomt, terwijl een gat van 1.400 miljard dollar geslagen wordt in de al wankele staats- financiën. Dat dit alles gebeurde in de beste achterafkamertraditie - ooit beloofde Trump 'het moeras' van Washington te laten 'leeg- lopen' - deed Democraten besluiten: 'Dit is een van de donkerste dagen in de geschiedenis van onze Senaat.'

Ecologisten steigerden dan weer toen bleek dat de belastingwet ook olieboringen toelaat in de natuurgebieden van Alaska. Dinsdag schrapte Trump dan weer twee natuurgebieden in Utah. Het onderstreept zijn ongeloof in de klimaatverandering en zijn afkeer voor deals die hij zelf niet sloot. Zo haalde Trump de VS uit het klimaatakkoord van Parijs, uit de Unesco, uit een handelsakkoord met elf landen rond de Stille Oceaan en zondag nog uit een VN-akkoord rond migratie. Zijn weigering de nucleaire deal met Iran nog langer te steunen, de kritiek op de VN, de NAVO en de EU: de lijst wordt steeds langer, het isolationisme steeds groter.

Dat soloslim kreeg woensdag een ongeziene climax toen Trump Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël en beloofde de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar de Heilige Stad te verhuizen. Hij negeerde daarbij straal de internationale eensgezindheid dat Israël en de Palestijnen het statuut van Jeruzalem eerst onder elkaar moeten beslissen. Trumps Joodse donoren jubelden. De westerse bondgenoten reageerden kritisch, de Arabische landen woest. Die zagen Trumps vermeende islamofobie bevestigd, een week nadat hij video's van een racistische Britse groepering had geretweet. En nadat het Hooggerechtshof maandag had ingestemd met zijn inreisverbod voor inwoners van zes moslimlanden. Je kan je afvragen hoe contraproductief de explosieve erkenning van Jeruzalem is als je de 'radicale islamitische terreur' in de kiem wil smoren.

Niets weegt echter meer op Trumps agenda dan het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en Rusland. Vorige week vrijdag bekende Trumps gewezen nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn tegen de FBI gelogen te hebben over zijn contacten met Moskou. Vier gewezen medewerkers zijn nu al aangeklaagd. Dinsdag dagvaardde Mueller ook Deutsche Bank om Trumps bankgegevens vrij te geven. Trump haalde woest uit naar de FBI, maar schoot vooral in eigen voet toen hij tweette te hebben geweten dat Flynn destijds loog. Toch vroeg hij later vergeefs FBI-baas James Comey het onderzoek naar Flynn te staken, waarna hij Comey ontsloeg. Dat riekt, vinden juristen, naar obstructie van de rechtsgang, wat een afzettingsprocedure zou legitimeren.

Volgende week haalt Trump nog wel, en die kondigt zich alweer omstreden aan. Dinsdag wordt in Alabama een vacante Senaatszetel ingevuld. Vorige week schaarde Trump zich nogmaals luidkeels achter Republikeins kandidaat Roy Moore, hoewel vijf vrouwen hem hebben beticht van seksueel misbruik. 'We hebben Moore nodig', tweette Trump. Anders komt de krappe Republikeinse meerderheid in gevaar, wat 'onze fantastische agenda zou beschadigen'. In het machiavellistische machtsspel heiligen alle middelen het doel, hoe destructief dat ook is.

VRIEND VAN DE RIJKEN.

Amerikaans president en vastgoedmiljardair Donald Trump loodste vorig weekend een enorme belastingverlaging door de Senaat. Een geschenk voor de 'vergeten mannen en vrouwen' uit de armlastige middenklasse, vindt hij. Eerder een fiscale bonanza voor de superrijken en de multinationals, zeggen critici. De vennootschapsbelasting daalt van 35 naar 20 procent en bedrijven als Apple kunnen overzeese cashreserves, geschat op 1.300 miljard dollar, tegen 14,5 procent repatriëren.

VRIEND VAN ISRAËL.

Trump erkende woensdag Jeruzalem als hoofdstad van Israël, hoewel de consensus al decennia luidt dat Israël en de Palestijnen het lot van de Heilige Stad via een vredesakkoord moeten beslechten. Westerse bondgenoten reageerden uiterst kritisch, de Arabische wereld is ronduit woedend en dreigt met geweld.

VRIEND VAN EEN VERMEEND VERKRACHTER.

Trump schaarde zich deze week luidkeels achter Roy Moore, de Republikeinse kandidaat die dinsdag de Senaatszetel van Alabama ambieert. Vijf vrouwen hebben Moore beticht van seksueel misbruik, maar Trump wil hem niet laten vallen uit schrik de Republikeinse meerderheid te verliezen.

VRIEND VAN RUSLAND.

Trumps gewezen nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn bekende gelogen te hebben over zijn contacten met Rusland. In het onderzoek naar een mogelijke samen- zwering tussen Moskou en Trumps campagneteam werd Deutsche Bank gedagvaard de bankgegevens van de president vrij te geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect