Matrassenmaker maal vijf door Erdogan

Yataş Bedding, een bedrijf dat matrassen, bedden en divans maakt, is dit jaar de grote uitblinker op de beurs van Istanboel. De koers ging sinds begin januari nagenoeg maal vijf. De brede Turkse hoofdindex, de BIST National 100, won in dezelfde periode 38 procent.

Het is al het vierde jaar op rij dat Yataş in de lift zit. Dit jaar is de klim niet alleen te danken aan de - naar de website te oordelen - keurige producten die het bedrijf maakt, maar ook aan een steuntje van de Turkse regering. Die verlaagde de btw op sommige meubelartikelen van 18 tot 8 procent, een stimulusmaatregel die eind september afliep.

De steile rit van het aandeel is ook te danken aan de toenemende interesse van buitenlandse beleggers. Was het aandeelhouderschap van Yataş in 2013 nog helemaal Turks, dan is nu 50 procent van het kapitaal in buitenlandse handen.

Een derde verklaring voor het beurssucces doet meer de wenkbrauwen fronsen: Yataş snoepte klanten af van zijn voornaamste concurrent, Istikbal Group. Die is in handen van Boydak Holding en topman Haci Boydak zit sinds begin augustus in de cel. Hij zou banden hebben met de beweging van Fethullah Gülen, de aartsvijand van president Recep Tayyip Erdogan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect