Max Jadot & Baudouin Velge, neven

Max Jadot (59) is de CEO van BNP Paribas Fortis. ©Photo News

Is het omdat de ene communicatie-expert is, en de andere bankier? Zo enthousiast als Interel-topman Baudouin Velge aan de telefoon over de familie vertelt, zo discreet is zijn neef Max Jadot, als CEO van BNP Paribas Fortis een van de belangrijkste bankiers van het land.

De generatiegenoten hebben wel wat gemeen. Beiden zijn CEO van een bedrijf, ze zijn perfect tweetalig en hebben als door de wol geverfde netwerkers de meeste tenoren van het Belgische bedrijfsleven in hun adresboekje staan.

De neven behoren tot de vierde generatie van de familie van Leo Leander Bekaert, die in 1880 de gelijknamige staaldraadgroep oprichtte in het West-Vlaamse Zwevegem. Diens zoon was goed bevriend met Jules Velge. In 1918 trouwde hij met Velges zuster. Sindsdien zijn de families Bekaert en Velge op meerdere manieren met elkaar verstrengeld.

Max Jadot vertelde vier jaar geleden in een interview in De Tijd hoe zijn stamboom er uitziet: 'De Jadots komen uit On, in de Ardennen. Een geslacht van ingenieurs. Dat verbond zich met de familie Meeüs uit Antwerpen, jeneverstokers. Langs de andere kant heb je de familie Velge en de Bekaerts. Ik ben in Dilbeek, bij Brussel, grootgebracht. Ik voel me dus verbonden met West-Vlaanderen, Brussel en de Ardennen.'

Baudouin Velge, die een twintigtal jaar geleden naam maakte als economisch directeur bij de werkgeverskoepel VBO, voelt zich evengoed thuis bij de West-Vlaamse industriële ondernemersfamilies als in de Brusselse salons, al kwam hij twee jaar geleden in het nieuws met een ruzie bij de chique Brusselse zakenclub Club van Lotharingen.

Jadot en Velge zaten 18 jaar samen als familiale vertegenwoordigers in de raad van bestuur van Bekaert. Velge is daar vorig jaar mee gestopt, Jadot is er nog steeds bestuurder. Het is best opmerkelijk dat een actieve topbankier in de bestuursraad van een van 's lands grootste industriebedrijven zetelt. 'Dat heeft nooit problemen gegeven', zegt Velge. 'Er zijn soms dossiers met mogelijke belangenconflicten, maar Max verlaat dan spontaan de vergadering.'

Velge noch Jadot had ooit een operationele functie bij Bekaert. Het was Velges vader Jean-Charles die in de jaren 80 Karel Vinck aanstelde als CEO van Bekaert, en daarmee het management overliet aan externen van buiten de familie. 'Toen we jong waren, is de vraag nooit gerezen omdat de familie al ontkoppeld was van het dagelijkse management bij Bekaert', zegt Velge. 'We hebben elk onze carrières uitgebouwd los van het bedrijf.' Jadot ontpopte zich daarbij als een echte 'one company man', en begon ooit als loketbediende in het kantoor van de Generale Bank in Sint-Agatha-Berchem.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect