MeDirect stunt met spaarrente van 1 procent

De onlinebank MeDirect brengt een nieuwe spaarrekening naar de markt met een rente van 1 procent netto. Een belangrijke voorwaarde: een vooropzeg van 12 maanden.

Op de gewone spaarrekening van MeDirect genieten spaarders een nettorente van 0,15 procent. Dat is amper boven het wettelijke minimum van 0,11 procent. Op de ME3-spaarrekening - waarvoor een vooropzeg van 3 maanden geldt - stijgt de nettorente naar 0,40 procent. Vanaf vandaag is er de ME12-rekening met 12 maanden vooropzeg, en met een nettorente van 1 procent.

Het product lijkt vanuit het oogpunt van de spaarder op een termijnrekening op 12 maanden. Maar bij een grootbank varieert de nettorente op zo'n rekening van 0,01 tot 0,04 procent, leert een overzicht op spaargids.be. Voor de termijnrekening op 12 maanden van MeDirect ligt de nettorente op 0,35 procent.

Vanuit het standpunt van de bank is er toch een groot verschil tussen de opzegbare spaarrekening en de termijnrekening, maakt Xavier De Pauw, de CEO van MeDirect, duidelijk. Allicht zullen spaarders door het hoge rendement niet snel geneigd zijn hun geld op te vragen.

Er zijn nog twee andere spaarboekjes waarop je vandaag meer dan 1 procent netto krijgt. Dat is opvallend, want zelfs de minimumrente van 0,11 procent is verlieslatend voor de banken. Als een bank geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) parkeert, moet ze 0,40 procent rente betalen. Het gaat om boekjes bij Beobank en Deutsche Bank, maar in beide gevallen mag je maximaal 500 euro per maand storten. Door die grens beperken de banken het verlies, en hebben ze tegelijk een lokkertje voor nieuwe klanten.

Op de nieuwe spaarrekening van MeDirect kan tot 500.000 euro geplaatst worden. 'We gaan er echter vanuit dat deze spaarrekening een beperkt deel zal uitmaken van onze financiering', zegt De Pauw. 'Dit product is door de vooropzeg van 12 maanden niet geschikt voor een groot deel van het spaargeld.'

Door de aanhoudend lage rente zijn de stunttarieven voor spaarboekjes schaars geworden. De Waregemse spaarbank CKV biedt 0,75 procent nettorente op een spaarrekening. Wie die rente wil, moet zich in een kantoor aanmelden. Bovendien bestaat het gros van de rente uit de getrouwheidspremie, die pas na 12 maanden verworven is. MeDirect werkt niet met getrouwheidspremies. Bijgevolg biedt het enkel niet-reglementeerde spaarboekjes aan waarop 30 procent roerende voorheffing van kracht is. Omdat de brutorente 1,43 procent bedraagt, blijft netto 1 procent over.

MeDirect is in handen van de Londense private groep Anacap Financial Partners. Eind maart had MeDirect een kapitaalpositie van 181 miljoen euro. 'De komende maanden komt er een kapitaalinjectie van 45 miljoen euro door institutionele beleggers', zegt De Pauw.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect