Meer jobs BNP Paribas Fortis naar Lissabon

Bij BNP Paribas Fortis verhuizen nog eens 124 banen naar het buitenland, bijna allemaal naar Lissabon. Bovendien gaan bij externe leveranciers 56 arbeidsplaatsen voor de bijl.

Banken en andere financiële spelers in ons land schuiven geregeld met hun activiteiten, onder meer met de bedoeling goedkoper te kunnen werken. Naar lagelonenlanden trekken is een manier om dat doel te bereiken.

Dat deden onder meer KBC en Euroclear al, net als BNP Paribas Fortis. Goed een jaar geleden raakte bekend dat de grootste bank van het land haar afdeling internationale betalingen van Brussel naar Lissabon verhuist, met het verlies van 55 jobs tot gevolg.

Nu volgt een nieuwe transfer van banen naar de Portugese hoofdstad. In 2018 en 2019 wordt de afdeling Operations & IT van de zakenbankpoot van de financiële instelling deels overgeheveld naar Lissabon. Dat maakte de bank donderdag bekend tijdens een ondernemingsraad. Het nieuws kwam echter pas gisteren naar buiten. Hans Mariën, de woordvoerder van BNP Paribas Fortis, bevestigt de informatie. De betrokken afdeling levert ondersteunende diensten aan de zakenbankiers van BNP Paribas Fortis.

Door de operatie verdwijnen 124 van de 412 banen bij de ondersteunende diensten, bijna een derde dus. Twee van de 124 verhuizen naar Madrid, de rest naar Portugal. Daarbovenop zien 56 van de 103 externe werknemers bij diezelfde diensten hun contract niet hernieuwd.

De jobs verhuizen niet toevallig naar Lissabon. BNP Paribas, de Franse moedergroep, heeft daar al gelijkaardige diensten ondergebracht zodat ze kan inzetten op schaalvoordelen.

Door de nieuwe ingreep vallen geen gedwongen ontslagen bij de financiële reus omdat een cao loopt die dat vermijdt. 'Voor alle betrokkenen zoeken we een geschikte job in de bank, en als dat niet lukt buiten de bank', zegt Mariën.

De ingreep is bedoeld om kosten te besparen en is geen complete verrassing. BNP Paribas kondigde in 2015 voor de zakenbankdivisie CIB (Corporate and Institutional Banking) een reorganisatie aan onder de naam CIB for Tomorrow. Die leidde al in diverse landen tot maatregelen, maar nog niet in België.

Mariën beklemtoont dat de klanten van de bank niets van de veranderingen zullen merken. Bovendien blijven afdelingen zoals de marktenzaal in Brussel. Ook de ontwikkeling van digitale diensten verhuist niet en wordt zelfs uitgebreid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect