Miljoenen stromen naar start-ups

Jonge tech- en biotechbedrijven halen bijna 1 miljard euro op in drie jaar tijd

Belgische start-ups hebben in drie jaar tijd bijna 1 miljard euro vers kapitaal opgehaald om hun groeiplannen te financieren. Ze haalden in 2017 al 311 miljoen euro op. Voor het derde jaar op rij ligt het bedrag boven 300 miljoen. 2015 blijft het recordjaar, met 350 miljoen euro extra middelen voor jonge tech- en biotechbedrijven.

Collibra tekent voor de grootste kapitaalronde van 2017. De Brusselse start-up, die grote bedrijven bijstaat voor de analyse van hun gegevens (big data), haalde begin dit jaar 50 miljoen dollar (47 miljoen euro) op om zijn expansie te ondersteunen. Twee iconische durfkapitaalfondsen uit Silicon Valley (Iconiq Capital en Index Ventures) stapten toen in. Steeds meer Amerikaanse durffondsen vinden hun weg naar ons land.

Aelin Therapeutics, dat zich toelegt op de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, kwam gisteren binnen op de tweede plaats met een kapitaalinjectie van 27 miljoen euro. Dat geld komt van de prestigieuze farmareuzen Novartis en Boehringer Ingelheim, Fund+ (het investeringsfonds van Thrombogenics-stichter Désiré Collen), PMV en het Nederlandse LSP.

Naast Collibra prijken nog opmerkelijk veel andere bigdataspelers in de ranking - zoals nummer drie NG Data. Door de digitale revolutie zitten bedrijven op een almaar groeiende berg aan data over klanten, werknemers en zelfs infrastructuur. Start-ups leveren software en andere instrumenten die bedrijven moeten helpen de data beter te benutten.

Er zijn dit jaar veel meer kapitaalrondes dan de jaren ervoor (94, tegenover 72 in 2016 en slechts 35 in 2013), maar het gemiddelde bedrag per operatie wordt evenwel kleiner. P15

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect