Minder dan helft Belgen vertrouwt media

Het vertrouwen in de media in ons land taant, blijkt uit het Digital News Report, een jaarlijks onderzoek van het Reuters Institute for the Study of Journalism van de Universiteit van Oxford.

2.000 Belgische respondenten kregen de stelling voorgelegd: 'Ik denk dat je de meeste nieuwsberichten kan vertrouwen.' Slechts 48 procent van de respondenten gaf aan het daarmee eens te zijn met. In 2016 was dat nog 51 procent.

Het verschil tussen Vlaanderen en Walloniƫ is hier opmerkelijk, merkt VUB-onderzoeker Ike Picone, die het Belgische luik van het onderzoek verzorgde, op. Vlaanderen zou met een vertrouwen van 57 procent de wereldwijde vierde plaats halen, Walloniƫ blijft met 38 procent op de dertigste plaats hangen.

De grote kloof tussen beide landsdelen is volgens Picone wellicht het gevolg van de ontzuiling van de Vlaamse pers, 'die gepaard ging met een sterke professionalisering en een discours van journalistieke onpartijdigheid'. De kloof illustreert alvast hoe verschillend beide mediamarkten zijn.

De terugval in het vertrouwen in de media is niet louter Belgisch. In het Verenigd Koninkrijk is er een terugval met acht procentpunten (van 51 naar 43 %), vooral als gevolg van de polariserende berichtgeving over de brexit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect