Ministers van Energie zijn het eens over kernuitstap

De ministers van Energie hebben een akkoord over een energiepact dat de lijnen voor de toekomst uitzet. Ze stellen voor de kernuitstap zoals gepland tegen 2025 uit te voeren.

De ministers van Energie hebben hun werk afgerond en hebben een akkoord over een interfederaal energiepact, verklaarde de Waalse minister van Energie Jean-Luc Crucke (MR) gisteren. Hij wil de teksten donderdag ter goedkeuring aan zijn regering voorleggen. 'De eerste worp is klaar. Nu volgen de gesprekken in de regering', klinkt het ook op het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

De geplande kernuitstap in 2025 blijft in het akkoord gehandhaafd, hoewel daar de voorbije weken heel wat kritiek op kwam. De Belgische kerncentrales worden op lange termijn vervangen door groene energie, maar tot dat mogelijk is, wordt een beroep gedaan op aardgascentrales.

In het akkoord staan volgens de krant Le Soir ook plannen om tegen 2050 alle stroom uit hernieuwbare energie te halen. Dat is mogelijk door fors in te zetten op een daling van het verbruik en door te investeren in de opslag van elektriciteit. Bij gebouwen worden de isolatienormen strenger en worden fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas de komende decennia gebannen.

Ook voor mobiliteit wordt gekeken naar het afbouwen van olieproducten. Om elektrisch rijden mogelijk te maken komt er een publiek oplaadpunt per tien wagens. Tegen 2030 moet de helft van de verkochte wagens geen CO2 uitstoten. Door de invoering van een koolstoftaks wordt het verbruik van fossiele brandstoffen ontmoedigd.

De vier minister hebben een akkoord, maar daarmee is er nog geen energiepact. Parlements- leden van de N-VA en N-VA-voorzitter Bart De Wever hebben zich de voorbije maanden verzet tegen de sluiting van de kernreactoren in 2025. Het is uitkijken of de partij dat standpunt ook zal doortrekken in de Vlaamse en federale regeringen, waar ze mee aan het roer zit.

'Er is pas een pact als iedereen akkoord is', klinkt het op het kabinet-Tommelein. De N-VA heeft met andere woorden de sleutels in

handen.

ENERGIEPACT

> Kernuitstap in 2025.

> Kernreactoren vervangen door aardgas en hernieuwbare energie.

> Energieverbruik verminderen door snellere renovatie.

> Verkoop nieuwe stookolieketels stopt in 2035. Vanaf 2050 geen fossiele brandstoffen meer voor verwarming.

> Invoering koolstoftaks.

> Fossiele brandstoffen afbouwen in mobiliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect