N-VA weigert energiepact als het kernuitstap bevat

De vier ministers van Energie in ons land onderhandelen over een energiepact. Dat plan bepaalt waar België inzake energie naartoe wil en zou tegen Kerstmis moeten worden afgerond. Maar als de energieministers daarin voorstellen dat de kerncentrales zoals voorzien in 2025 moeten sluiten, zal de N-VA dat niet ondertekenen. Dat zeiden N-VA'ers Andries Gryffroy en Bert Wollants gisteren in het Nieuwsblad. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois liet eerder al verstaan dat het nog te vroeg is om kernenergie volledig te bannen. De N-VA wil de levensduur van minstens twee kerncentrales verlengen om zo de betaalbaarheid en de bevoorradingszekerheid te garanderen.

De energieministers blijven echter volop werken aan zo'n pact, benadrukten ze gisteren. 'De vier ministers van Energie willen tegen het einde van het jaar een voorstel voor een Energiepact op tafel leggen dat vervolgens geanalyseerd zal worden dor hun overheden', zegt federaal minister van Energie Christine Marghem (MR). Vervolgens moet iedereen zijn verantwoordelijkheden nemen, maar Marghem benadrukt dat 'de federale wetgeving een kernuitstap in 2025 vooropstelt'.

Eerder zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) dat hij 'stomverbaasd' was dat de N-VA zich in de kwestie liet leiden 'door grote lobbygroepen'. Hij werd toen door Bourgeois teruggefloten.

De vraag is hoever de N-VA haar protest doortrekt. Als de partij de kernuitstap wil uitstellen, moet ze een meerderheid in de Kamer vinden. Die meerderheid is er op dit moment niet. Een andere mogelijkheid is dat de N-VA het protest tegen het Energiepact zo lang laat aanslepen dat er geen beslissing meer mogelijk is voor de verkiezingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect