Nationale Bank licht eigenaar van Bank Nagelmackers door

De Chinese Anbang-topman Wu Xiaohui voerde een agressief overnamebeleid in het buitenland. ©© belga/dirk waem

De financiële waakhond in ons land ziet extra toe op Anbang, nu de topman van de Chinese verzekeraar gearresteerd zou zijn. Mogelijk komt er een rem op kredietlijnen van Bank Nagelmackers - net als Fidea in Anbangs bezit - voor Chinese klanten.

Midden deze maand maakte de Chinese verzekeringsgroep Anbang bekend dat haar oprichter en voorzitter, Wu Xiaohui, tijdelijk niet in staat is om zijn taken te vervullen. De officiële verklaring heeft het over 'persoonlijke redenen'.

Maar lokale en internationale media kwamen al snel met het nieuws dat de Chinese autoriteiten de topman gearresteerd hadden. Over de redenen circuleerden uiteenlopende versies, maar het was duidelijk dat Wu met zijn agressief overnamebeleid in het buitenland de aandacht getrokken had in Peking en blijkbaar uit de gratie van de communistische machthebbers gevallen was.

De gezaghebbende Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde vorige week zelfs dat de zakenman, die getrouwd is met de kleindochter van de gewezen Chinese leider Deng Xiaoping, vastgehouden wordt door een speciaal team dat onderzoek voert naar economische misdaden. De speurders gaan volgens de krant na of hij zich schuldig maakte aan omkoping en eventuele andere misdaden. Het onderzoek zou wel nog maar in de beginfase zitten en het is niet zeker dat er formele beschuldigingen volgen.

Mogelijk speelt op de achtergrond mee dat de Chinese president Xi Jinping, die van de strijd tegen corruptie een handelsmerk maakte, hoopt dat de communistische partij hem in het najaar een tweede ambtstermijn van vijf jaar gunt. Bovendien is Peking de jongste maanden bezig aan een opkuisoperatie in de verzekeringssector, om uitwassen tegen te gaan en uit vrees dat de lokale banken te veel blootgesteld zijn aan spelers als Anbang en Fosun.

Screening

Het wedervaren van Wu heeft gevolgen tot in België, waar hij als onderdeel van zijn expansie de verzekeraar Fidea en Delta Lloyd Bank kocht, intussen omgedoopt tot Bank Nagelmackers. Het nieuws rond de man alarmeerde ook de Nationale Bank, de toezichthouder voor de financiële sector.

De instelling vroeg haar specialisten onlangs om de Belgische Anbang-dochter, Anbang Belgium Holding, opnieuw door te lichten, valt te horen bij meerdere bronnen. De Nationale Bank stemde in 2015 maar in met de overname van Delta Lloyd Bank als de Chinese groep tussen zichzelf en haar prooi een Belgische vennootschap zou schuiven zodat er een lokaal aanspreekpunt zou zijn en het toezicht makkelijker zou worden. De tussenholding moest bovendien meer dan voldoende gekapitaliseerd zijn om niet te worden getroffen door problemen bij het Chinese moederhuis. De Belgische dochter is nu enkel de koepel boven Bank Nagelmackers, maar het is de bedoeling dat Fidea er eveneens onder belandt.

De screening wees uit dat Anbang Belgium Holding, die eind 2016 een kapitaal had van 296 miljoen euro en een groepsvermogen van 397 miljoen, voldoende gekapitaliseerd is. Daardoor zette de Nationale Bank deze week op een vergadering het licht, dat even op oranje stond, weer op groen.

Kredietlijnen

Maar daarmee is de kous niet af. Volgens onze informatie gaat de toezichthouder mogelijk een rem zetten op nieuwe kredietlijnen van Bank Nagelmackers voor Chinese klanten. Op die manier wil hij vermijden dat er meer geld wegstroomt. De bestaande kredietlijnen kunnen wel worden behouden.

De Nationale Bank verkoos geen commentaar te geven omdat ze niet ingaat op specifieke dossiers. Tim Rooney, de operationeel directeur van Anbang Belgium Holding, zegt in een reactie niet op de hoogte te zijn van de screening of van eventuele nieuwe maatregelen. 'Maar we hebben een uitstekende relatie met de Nationale Bank en voldoen helemaal aan de vereisten. We zullen alle verzoeken van de toezichthouder nakomen. De kapitaalpositie van de holding is erg sterk, veel sterker dan nodig.'

Rooney bevestigde dat Fidea ook deel zal uitmaken van de holding. 'Dat was een voorwaarde van de Nationale Bank om Fidea te mogen overnemen. We kregen daarvoor twee jaar tijd. We wachten nu op de toelating van de Nationale Bank voor de operatie, die de komende weken zou worden afgerond.'

MEER WINST

Bank Nagelmackers heeft 2016 afgesloten met 15,8 miljoen euro nettowinst. Dat is bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. Het verschil is deels op rekening te schrijven van een dividend van Visa België, maar de bank kon ook profiteren van lagere onkosten en hogere commissievergoedingen. De rente-inkomsten gingen in lijn met de sector wel naar beneden. De financiële instelling telt zowat 100 kantoren, de zelfstandige vestigingen inbegrepen, en 500 werknemers (omgerekend naar voltijdse jobs).

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect