Nederland haalt België gastronomisch in

Het heeft lang geduurd, maar restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen heeft nu toch een derde Michelinster. Nederland telt nu drie driesterrenzaken, eentje meer dan België.

Er luidop van dromen, dat durfde hij niet meer. Daarvoor was Jannis Brevet al iets te vaak teleurgesteld. Maar toen hij te horen kreeg dat zijn restaurant Inter Scaldes ('Tussen de Scheldes') dan toch eindelijk erkend werd met een derde Michelinster, volgde een grote ontlading. De bekroning werd gevierd met tranen en champagne.

Waarom het zo lang moest duren, dat is een van de grote mysteries van de Nederlandse culinaire wereld. Brevet werd al jaren getipt als grote favoriet voor een derde ster. Toen de kok en zijn echtgenote Claudia de zaak in 2001 overnamen, had Inter Scaldes al twee sterren. Kenners loofden unaniem de kwaliteitssprong die het restaurant wist te maken onder Brevet, maar in de Michelingids veranderde niets.

Nu volgde de erkenning eindelijk wel, volgens Michelin omdat er dit jaar 'meer emotie zat' in het eten van Brevet. Die reden klinkt de chef waarschijnlijk als gewauwel in de oren, want hij staat bekend om zijn no-nonsensestijl. Maar dat zal het echtpaar Brevet worst wezen, met die felbegeerde derde ster op zak.

'We hebben hier heel lang voor geknokt', zei Claudia Brevet tijdens de uitreiking in Amsterdam gisteren. 'Ze zeggen wel eens bloed, zweet en tranen. Dat was het ook, maar het was het allemaal waard.'

Het echtpaar maakte turbulente tijden mee. Zo brandde het restaurant tot de grond af in 2004. 'Enkel de kleren die we op dat moment droegen, hadden we nog', zei Claudia Brevet daar ooit over in De Volkskrant. 'De volgende morgen zijn we opnieuw begonnen, bijna zonder iets tegen elkaar te zeggen. Door, dóór.'

De minimalistische kookstijl van Brevet kende veel bewonderaars. Ook in het buitenland. Regelmatig vliegen er gasten heen met de helikopter, op de speciaal daarvoor gemaakte landingsplaats. Onder hen vooral veel Belgen, zei Claudia Brevet eerder aan het FD. 'Vanuit Brussel is het een halfuurtje vliegen, ze hebben geen last van files, landen hier, lunchen, kunnen een glas wijn drinken en vliegen weer terug.'

Met Inter Scaldes heeft Nederland nu een derde driesterrenzaak, eentje meer dan België. Eerder werden ook al De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle bedacht met de hoogste score. Zes Nederlandse restaurants kregen hun eerste ster dit jaar, waaronder AIRrepublic, het nieuwe restaurant van Sergio Herman in Cadzand. Er werden geen koks beloond met een tweede ster. Nederland telt nu 108 sterrenzaken.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect