Neofiet Macron verdrijft zelfs brexitdebat uit schijnwerpers

Emmanuel Macron trok alle aandacht naar zich toe op zijn eerste Europese top. Hij positioneerde zich met kanselier Angela Merkel in het centrum, naast een beteuterde Theresa May. ©© afp

Eén man trok gisteren alle aandacht op zijn eerste Europese top: de Franse president Emmanuel Macron. Over de brexit werd enkel gedroomd, over de EU-agentschappen in Londen stevig gebikkeld.

Macron heeft zijn Europese entree niet gemist. In kranteninterviews had hij al uitgebreid zijn visie gegeven op een 'Europa dat beschermt' en waarschuwde hij dat Europa geen supermarkt is waarin je kiest welke waarden je huldigt. In een volle perszaal in Brussel deed hij die filosofie minutieus en zelfverzekerd uit de doeken. De Duitse kanselier Angela Merkel beaamde dat ze met hem wil werken aan die Europese renaissance.

De verandering van sfeer was tastbaar in het zonovergoten Europa-gebouw. Die aandacht voor de Franse wonderboy schoot vooral de Poolse premier Beata Szydlo en haar Hongaarse collega Viktor Orban in het verkeerde keelgat. Zij voelen zich geviseerd door Macrons allusies op de supermarkt en hekelen de stereotype benadering van Oost-Europa. Dat Merkel partij koos voor Macron en zelfs zei 'helemaal op dezelfde lijn te zitten' maakte Orban en Szydlo nog woester.

Ook Britse journalisten die hoopten op een stevige brexitdiscussie van de 27 EU-leiders met de Britse premier Theresa May bleven op hun honger door de Macron-mania. Niet de brexit, wel de samenwerking in de strijd tegen terreur stond op de agenda. Zo voeren de EU-leiders de druk op sociale media op om online haatboodschappen te schrappen en elektronische bewijzen voor terreur-oproepen vrij te geven.

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk liet zich op de top inspireren door 'Imagine' van John Lennon door te dromen dat de brexit er misschien niet komt. Tot onvrede van premier Charles Michel. 'Het laatste wat we nu nodig hebben, is dromen en onzekerheid', liet hij weten.

De 27 EU-landen wedijveren wel om de twee Britse EU-agentschappen (voor bankentoezicht en geneesmiddelen) binnen te halen. Daarom worden nu criteria opgesteld. De stemming komt er pas in november, op basis van een 'Eurosong-systeem' met een minder voorspelbare of berekenbare afloop. De Belgische kansen om het EU-geneesmiddelenagentschap binnen te halen zijn bijna nihil.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect