Nummer twee Fed neemt ontslag

Stanley Fischer. ©Bloomberg

Met het verrassende ontslag van Stanley Fischer ligt voor president Donald Trump de weg vrij om de Amerikaanse centrale bank helemaal naar zijn hand te zetten.

Stanley Fischer, de vicevoorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, kondigde gisteren aan dat hij in oktober opstapt. Hij roept persoonlijke redenen in. Het mandaat van Fischer, die over enkele weken 74 wordt, liep nog tot juni 2018 en zijn mandaat als lid van de raad van gouverneurs tot in 2020. Hij kwam in 2014 aan boord bij de Fed.

Fischer was professor economie aan het gereputeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij had onder meer Ben Bernanke, de vorige Fed-voorzitter, en Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, als student. Hij is ook hoofdeconoom geweest van de Wereldbank en adjunct algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

'Fischer was de stem van de ervaring, zijn internationaal gezag was onbetwist', merkt Michael Feroli, de hoofdeconoom van JPMorgan, op. 'Zijn vertrek voegt nog wat meer onzekerheid toe over het monetair beleid en wie dat zal uitvoeren.'

Begin februari verstrijkt ook het vierjarige mandaat van Janet Yellen als voorzitster van de Fed. Ze kan worden herbenoemd. Maar daarvoor moet ze de zegen krijgen van president Donald Trump. Het is onduidelijk of die door wil gaan met een Fed-voorzitster die door zijn voorganger Barack Obama is benoemd.

De raad van gouverneurs van de Fed telt in principe zeven leden. Die worden benoemd door de Amerikaanse president, na bekrachtiging door de Senaat. Momenteel zijn maar vier zitjes ingevuld, omdat de vorige president, een Democraat, voor zijn kandidaten niet de goedkeuring kreeg van de door de Republikeinen gedomineerde Senaat.

Als nu ook Fischer vertrekt, zijn er vier vacatures. En als het mandaat van Yellen begin volgend jaar niet wordt verlengd, zelfs vijf.

De vacatures betekenen dat Trump, die in principe wel de Senaat aan zijn zijde heeft, de Fed naar zijn hand kan zetten. In principe, want tot nu toe toonde Trump geen grote haast om de vacatures in te vullen.

De president heeft wel al Randal Quarles voorgedragen. Die vroegere topambtenaar bij Financiën staat te boek als een voorstander van een soepelere regelgeving voor Wall Street. De Senaat moet de benoeming van Quarles nog bekrachtigen.

Intern woedt onder Amerikaanse centraal bankiers een pittige discussie. Sommigen willen na jaren crisisbeleid de rente snel normaliseren en de tot 4.413 miljard dollar opgezwollen balans laten krimpen. Anderen, onder wie Fed-bestuurder Lael Brainard, wijzen op de hardnekkig lage inflatie als argument om vooral niet te snel de rente op te trekken.

BIO STANLEY FISCHER

< Geboren in 1943 in Zambia.

< Amerikaan én Israëli.

< Haalde in 1969 een doctoraat economie aan MIT.

< MIT-prof van 1973 tot 1999.

< Werkte van 1994 tot 2001 voor het IMF.

< Was van 2002 tot 2005 gouverneur van de Israëlische centrale bank. Kreeg er lof als medearchitect van de indrukwekkende groei.

< Van 2014 tot 2017 vice- voorzitter van de Federal Reserve.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect