Omstreden wet stort Hongkong in crisis

De voorbije dagen trokken honderdduizenden Hongkongers de straat op om te protesteren tegen de nieuwe justitiewet. ©© bloomberg

Hongkong staat in rep in roer. De inwoners van de regio pikken het niet dat ze weldra in China voor een rechter dreigen te belanden. Ze zijn ook bang hun autonomie te verliezen.

Wie is de baas in Hongkong? Voor het eerst in jaren leeft die vraag weer heel erg bij de ruim 7 miljoen inwoners van de 'speciale administratieve regio' van China. Sinds het Verenigd Koninkrijk zijn voormalige kolonie in 1997 teruggaf aan de Aziatische reus, genieten Hongkong en zijn inwoners van autonomie en vrijheden, zoals een onafhankelijke rechterlijke macht. Dat akkoord geldt op papier tot 2047.

Maar het 'een land, twee systemen'-principe staat onder druk. De voorbije vijf jaar slaagde China erin zijn greep op de regio flink te verstevigen. 'Peking ondermijnde democratische hervormingen, beknotte vrijheden en mengde zich in lokale verkiezingen. Sinds het grote studentenprotest van 2014 zijn verschillende verdedigers van de democratie opgesloten, uit hun ambt gezet of uit verkiezingsraces gebannen', stellen analisten.

Veel verzet lokten die demarches niet uit. Daar kwam de voorbije dagen verandering in. Honderdduizenden mensen trokken de straat op om hun ongenoegen te uiten over een nieuwe wet. Die maakt het mogelijk inwoners van Hongkong uit te leveren aan China.

'De wet is nodig om te voorkomen dat Hongkong een vrijhaven wordt voor mensen die op de vlucht zijn voor justitie. Ze zal garanderen dat Hongkong zijn internationale verplichtingen in de strijd tegen criminaliteit nakomt', zegt Carrie Lam, de leider van de regering in Hongkong.

Tegenstanders vrezen evenwel dat Peking de wet gaat gebruiken om criticasters de mond te snoeren. Ook werknemers van buitenlandse bedrijven lopen het risico voor een Chinese rechter te belanden. Het is dan ook geen verrassing dat de plannen van de regering in Hongkong in de bedrijfswereld alarmbellen doen afgaan. Zeker in tijden van handelsspanningen.

Hoewel de bevolking de maatregel zwaar aanvecht op straat, blijft Lam bij haar voornemen om die morgen voor te leggen aan het lokale parlement. 'We hebben op basis van de verzuchtingen van de bevolking al geschaafd aan de tekst om te garanderen dat de vrijheden van Hongkong niet in het gedrang komen. Verdere wijzigingen komen er niet', zei ze gisteren. Ze ontkende dat de wet er komt onder druk van Peking. 'Ik heb geen enkel bevel van China gekregen.'

Of de regeringsleider de krachtmeting met de straat zal winnen, is koffiedik kijken. Ongeschonden komt ze wellicht niet uit de strijd. 'Carrie Lam volgt een weg die leidt naar politieke zelfmoord. Haar regering wacht een legitimiteitscrisis', meent politicoloog Dixon Sing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect