Ook zonder Turteltaks blijft de factuur hoog

Het Grondwettelijk Hof heeft gisteren brandhout gemaakt van de Vlaamse energieheffing, beter bekend als de Turteltaks. Wat is precies beslist? En wat betekent dat voor uw energie- factuur?

De Turteltaks, die vernoemd werd naar de toenmalige minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD), wordt sinds 1 maart 2016 aangerekend. De Vlaamse regering voerde de heffing in om de afbouw van de schuldenput die ontstaan was door de toekenning van groenestroomcertificaten te financieren.

1 Wat heeft het Grond- wettelijk Hof beslist?

Het Hof heeft gisteren beslist dat de Vlaamse regering haar bevoegdheid bij de invoering van de Vlaamse energieheffing heeft overschreden. Als de staat al een belasting op een bepaalde materie heft, mogen de gewesten dat niet nog eens doen, oordeelt het Grondwettelijk Hof. De federale overheid heft een belasting op het energieverbruik. Daarom mag de Vlaamse overheid dat elektriciteitsverbruik niet nog eens belasten. Dat is een logisch gevolg van het adagium Non bis in idem.

Tegelijkertijd besliste het Grondwettelijk Hof dat de heffing voor 2016 en 2017 overeind blijft 'om rechtsonzekerheid en administratieve juridische moeilijkheden te vermijden'. Voor dit en vorig jaar blijft alles bij het oude.

2 Heeft dat direct invloed op uw energiefactuur?

Voorlopig verandert er niets. De meeste energieleveranciers rekenen de Turteltaks door in de voorschotfacturen. Maar vanaf 2018 mogen de leveranciers de Vlaamse energieheffing niet meer aanrekenen. De energieleveranciers beloofden gisteren een correcte afhandeling voor hun klanten.

Voor een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh betekent de afschaffing van de heffing op jaarbasis een besparing van ruim 100 euro. In 2017 bedraagt de heffing voor zo'n gezin 103,37 euro.

Volgens gegevens van de Vlaamse regering geldt dat tarief voor zo'n 2,2 miljoen verbruikers in Vlaanderen. 283.000 verbruikers betalen een sociaal tarief van 25 euro. 467.500 verbruikers betalen 130 euro per jaar.

3 Zal uw energiefactuur drastisch dalen?

Wellicht niet. In mei maakte de Turteltaks voor een gezin met een doorsneeverbruik van 3.500 kWh per jaar zo'n 10 procent van de totale stroomfactuur uit. (zie grafiek)

Maar er zijn nog andere elementen die de stroomfactuur telkens duurder maken. Tegenover september 2015 is de gemiddelde stroomfactuur in april 2017 op jaarbasis met bijna 350 euro gestegen.

Verschillende factoren verklaren die stijging. Sinds september 2015 werd de btw verhoogd van 6 naar 21 procent. Begin 2016 en begin dit jaar was er bovendien een lichte verhoging van de distributienettarieven. Die werden tot begin 2015 kunstmatig laag gehouden. Daarnaast wordt sinds 1 augustus 2015 de vennootschapsbelasting die intercommunales moeten betalen doorgerekend, goed voor circa 15 euro per jaar.

Ook de afschaffing van de gratis elektriciteit sinds begin vorig jaar had een grote impact op de stroomfactuur. Voor een gezin met vier personen ging het al snel om een bedrag van 95 euro per jaar.

Eigenaars van zonnepanelen betalen sinds augustus 2015 dan weer het prosumententarief, een vergoeding voor het gebruik van het net.

De Vlaamse regering een andere manier zoeken om de schuld die ontstaan is door de groenestroomcertificaten te delgen. Eandis gaat ervan uit dat naar een alternatief voor de Vlaamse energieheffing wordt gezocht. De distributienetbeheerders Eandis en Infrax betalen de groenestroomcertificaten uit en moeten de schuldenput weer opvullen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect