Opvang én repressie voor migranten in Brussel-Noord

De Lijn belooft nog dit weekend de haltes in het Noord-Station weer in gebruik te nemen. ©© Kristof Vadino

Er is een nieuw offensief om de migrantencrisis in station Brussel-Noord op te lossen. Open VLD speelt het feit dat Maggie De Block alle overheden op één lijn kreeg uit in de campagne.

De migranten in het station Brussel-Noord krijgen onderdak in drie daklozencentra. Daar krijgen ze de keuze tussen terugkeer of een aanvraag om erkend te worden als vluchteling. Wie zich als asielzoeker registreert, verhuist meteen naar de asielopvang.

Tegelijk komt er repressie tegen hardleerse migranten. Ze worden opgepakt door de politie, die meer gaat patrouilleren, en overgebracht naar een gesloten centrum met het oog op hun gedwongen uitzetting. Het offensief is het gevolg van een deal tussen minister van Asiel en Migratie De Block (Open VLD), de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) en de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (Défi). 'Een station is geen opvangcentrum. We geven het nu terug aan de passagiers', aldus De Block.

De samenwerking is een doorbraak. Vergelijkbare pogingen om Brussel-Noord te ontruimen, het nieuwe offensief is daar een kopie van, liepen mee door gekibbel tussen de federale regering en Brussel spaak. Vooral De Blocks voorganger Theo Francken (N-VA) gold als grote stoorzender voor de Brusselaars. Vervoort stopt nu extra middelen in een honderdtal plaatsen in daklozencentra, waar hij voordien vond dat de federale regering voor opvang moest zorgen. Clerfayt laat zijn politiekorps weer patrouilleren, terwijl hij die patrouilles eerder stopzette uit onenigheid met Francken. Zelfs de ngo's - die continu in de clinch liggen met de federale regering - laten weten hun opvanghub voor migranten tegen volgende week te ontmantelen.

De migranten zijn al jaren een probleem in en rond Brussel-Noord. Honderden - tot pieken van 1.000 in de zomer - migranten gebruiken het station als uitvalsbasis om door te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. De toestand werd opnieuw acuut toen De Lijn begin mei liet weten haar bushaltes weg te halen uit Brussel-Noord. De socialistische vakbond belandde op ramkoers met de ngo's nadat de buschauffeurs hadden geklaagd over onveiligheid en het risico op besmetting met ziektes. De Lijn laat weten nog dit weekend de dienstverlening te hervatten.

Er zijn nog wel obstakels op de weg naar een duurzame oplossing. Er zijn in de gesloten centra voor illegalen 200 plaatsen voor transmigranten - mensen die willen doorreizen naar het VK - waarvan er 50 vacant zijn. De bedoeling is deze keer de opgepakte migranten er de volle periode van vijf maanden - het wettelijke maximum - op te sluiten. Nu worden ze al na een paar dagen vrijgelaten als blijkt dat het bijzonder moeilijk is ze uit te zetten. Soedanezen en Eritreeërs - de meerderheid van de migranten - komen uit landen waarnaar de uitzetting lastig zo niet onmogelijk is. De vraag is ook wat gebeurt als de gesloten centra vol zitten. Door de toegenomen politiepatrouilles zullen de migranten Brussel-Noord en het Maximiliaanpark waarschijnlijk mijden, maar de kans bestaat dat het probleem elders opduikt.

De deal van De Block is meteen door Open VLD als wapen in de kiesstrijd gegooid. De partij lanceerde een fotocollage, met beelden 'voor' en 'na' Maggie, van lange rijen migranten en asielzoekers onder haar voorganger Francken die nu als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Dat moet nog eens in de verf zetten dat 'Maggie werkt, terwijl Theo toetert'. De Block en Francken vechten op 26 mei een direct duel uit in de kieskring Vlaams-Brabant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect