Paars gegoochel met pensioenfonds Belgacom kost handenvol geld

Het geld van het pensioenfonds van Belgacom, dat de regering-Verhofstadt II in 2003 heeft overgenomen, is op. Maar de pensioenen moeten worden voortbetaald. Vanaf 2022 gaat het om een jaarlijkse factuur van bijna een half miljard euro.

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) spreekt van de 'meest cynische zaak ooit'. Hij kreeg van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) te horen dat de 5 miljard euro uit het pensioenfonds van Belgacom tussen 2021 en 2022 op zal geraken. Vanaf dan moet de regering jaarlijks tussen 450 en 470 miljoen euro uit eigen zak vinden, schreef Het Nieuwsblad gisteren en is bevestigd aan De Tijd.

Bogaert fulmineerde in 2003 vanuit de oppositie tegen de operatie van toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) en krijgt nu gelijk. 'Het is een van de meest crazy zaken die ooit zijn gebeurd. Het geld werd in 2003 en 2004 al opgesoupeerd, terwijl er nog jaren voor moest worden betaald. Dat is het omgekeerde van de toekomst voorbereiden', zegt Bogaert.

De overheid moet de pensioenen van de statutaire ambtenaren van Proximus - zoals Belgacom nu heet - blijven betalen, tot alle statutaire ambtenaren overleden zijn. Proximus werft nu alleen nog contractuelen aan, maar er gaan in 2022-2023 nog zo'n 800 statutairen op pensioen bij het telecombedrijf.

'Dat loopt dus stevig op', aldus Bogaert. De beslissing van de regering-Verhofstadt deed in 2003 al heel wat stof opwaaien. De overname van het pensioenfonds van Belgacom diende om de begroting met 5 miljard euro op te smukken, waardoor een begrotingstekort vermeden werd. De operatie gebeurde eveneens om Belgacom zonder pensioenverplichtingen naar de beurs te kunnen brengen.

De 5 miljard euro werd zogezegd geparkeerd in het Zilverfonds, het fonds dat toenmalig minister van Begroting Johan Vande Lanotte (sp.a) in 2001 oprichtte en dat gespijsd zou worden met eenmalige inkomsten en toekomstige begrotingsoverschotten om de stijgende pensioenuitgaven te betalen. Uit dat fonds zouden de toekomstige pensioenen - ook die van de statutairen bij Belgacom - worden betaald, maar de begrotingsoverschotten waarop gerekend werd, zijn er nooit gekomen.

Doordat het Belgacom-pensioenfonds platzak is, moeten komende federale regeringen rekening houden met een onvoorziene uitgave van 450 miljoen euro per jaar vanaf 2022-2023.

In 2010 besliste Europa overigens dat de 5 miljard uit het Belgacom-pensioenfonds toch niet geboekt mocht worden als een inkomst, waardoor er voor 2003 alsnog een begrotingsdeficit in de begrotingstabellen staat. In dezelfde periode is niet alleen het begrotingsfonds van Belgacom overgenomen, maar ook de pensioenfondsen van de Antwerpse haven (236 miljoen euro), de NMBS (zo'n 300 miljoen), Belgocontrol en Brussels Airport (samen 130 miljoen).

Ook al waren die operaties kleiner, toch wil Bogaert daarvan ook weten of die operaties de toekomstige regeringen voor onverwachte uitgaven zullen plaatsen. 'Ik blijf hierin graven', verzekert het West-Vlaamse Kamerlid.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect