Parijs springplank voor Belgische fintechbedrijven

Om niet weggeblazen te worden in de mondiale concurrentiestrijd zoeken jonge Belgische bedrijfjes, actief in financiële technologie, steun bij de buren uit Frankrijk en Luxemburg.

Voor Belgische fintechspelers als Elimity, Guardsquare (Heidi Rakels) of Juru is het een gevecht om op te vallen in het gewoel van het Fintech Forum, een evenement dat gisteren en vandaag plaatsvindt in het oude beursgebouw van Parijs. Het statige pand heeft door de tientallen krappe stands en de overrompeling van 2.300 deelnemers uit 62 landen veel weg van een drukke Oosterse bazaar.

De Belgen hebben een niet te onderschatten voordeel, want ze spelen een halve thuismatch. Veelzeggend was de line-up gisteravond van het prestigieuze politieke debat. De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) mocht plaatsnemen naast zijn collega's uit Frankrijk (Bruno Le Maire), Luxemburg (Pierre Gramegna) en Litouwen (Vilius Sapoka).

Dat legde hem geen windeieren. Van Overtveldt kon er voor een bomvolle zaal internationale topondernemers, afkomstig van Silicon Valley tot Mumbai, reclame maken voor het Belgische fintechplatform B-Hive en de hervorming van de vennootschapsbelasting.

Wie Frans spreekt, heeft nog altijd een streepje voor in het Franse financiële wereldje, bevestigden de Belgische techondernemers op de vloer. Want hoewel de banken zich graag zich graag even hip willen voordoen als techbedrijven zoals Facebook of Amazon, is het conservatisme nog lang niet weg. Dat betekent ook dat historisch gegroeide banden van tel blijven.

'De banken hebben de mond vol van digitalisering, maar hun manier van werken blijft gebaseerd op hun oude gewoontes. Ze hebben nog altijd veel weg van veellagige overheidsadministraties en het is nog steeds een ons-kent-onswereld, zegt een jonge Belgische techondernemer.

Fintechbedrijven doen zich naar de buitenwereld graag voor als rebel. 'Maar scheenschopperij is in het concrete zakendoen met de banken geen goede strategie', viel in Parijs te horen. De Belgische fintechbedrijven beseffen maar al te goed dat ze een machtige Europese speler als de Franse groep BNP Paribas, de eigenaar van BNP Paribas Fortis, beter te vriend houden.

Uit onderzoek van B-Hive en de consultant Roland Berger blijkt overigens dat Frankrijk de geliefkoosde uitbreidingsmarkt is voor Belgische fintech, gevolgd door Duitsland, het VK en Ierland. Nederland volgt pas op plaats vijf. 'Frankrijk maakt ook de sprong naar zuiderse markten als Spanje en Italië makkelijker', zegt Ellen Thijs van B-Hive.

De Luikse spin-off Gambit, vooral bekend van de roboadviseur Birdee, is wellicht het beste voorbeeld van een Belgische fintechspeler die zijn wagon aan een Franse locomotief koppelt. BNP Paribas Asset Management, de vermogensbeheerder van de Franse groep, kocht vorig jaar de meerderheid van Gambit. Dat heeft ook onder meer Keytrade en Beobank, banken met Franse moedergroepen, als klant.

Behalve met Frankrijk smeedt de Belgische fintechwereld ook banden met de buren uit Luxemburg. Sinds de brexitaankondiging bikkelen Luxemburg en Brussel om uit Londen vertrekkende financiële instellingen, waarbij beide steden zich als hub voor verzekeraars profileren. Die concurrentie belet evenwel niet dat de Belgische en de Luxemburgse fintechbedrijven voortaan structureel ervaringen met elkaar zullen delen.

Van Overtveldt en Gramegna ondertekenden in Parijs een samenwerkingsovereenkomst tussen B-Hive en zijn Luxemburgse tegenhanger The LHoFT. Voor de Luxemburgers gaat het om hun eerste Europese alliantie, na eerdere wisselwerkingen met onder meer San Francisco en Singapore. 'Ons speelveld is Europa', zegt CEO Nasir Zubairi van The LHoFT. 'België en Luxemburg moeten daarbij hun historische banden als troef uitspelen.'

B-Hive hoopt binnenkort een gelijkaardige samenwerking op poten te zetten met Fintech France. Of hoe de klassieke landenallianties van de oude banksector doorspelen in de nieuwe wereld van financiële technologie.

Regering-Macron roept op tot Europees superfonds

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire riep gisteren, in de lijn van de Europese gedachte van zijn president Emmanuel Macron, op tot een krachtenbundeling van de fintechbedrijven in de eurolanden. 'Wat we zeker moeten vermijden, is een belastingrace naar de bodem tussen de lidstaten.' Hij pleitte voor de oprichting van een Europees superfonds dat 'disruptieve technologie' over de landsgrenzen heen ondersteunt. Aan Frans zelfvertrouwen overigens geen gebrek. 'Parijs wordt in de komende jaren het belangrijkste financieel centrum van Europa', verklaarde Le Maire.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect