Paringsrituelen in Franstalig België

Joëlle Milquet. ©© belga

Zowel Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) als cdH-voorzitter Benoît Lutgen probeerde gisteren Ecolo het hof te maken. Maar de Franstalige groenen wijzen al die avances van de hand.

'Dat is vandaag niet aan de orde van de dag.' Met die woorden wezen de kopstukken van Ecolo gisteren, na een lang onderhoud met cdH-voorzitter Benoît Lutgen, alle vragen over de vorming van een nieuwe meerderheid af.

Ecolo had al laten weten nu eerst over een nieuwe politieke cultuur te willen praten. De groenen legden twintig concrete projecten op tafel. Lutgen bevestigde gisteren dat het politieke leven moet worden herdacht. 'Dat is een noodzakelijke voorafgaandelijke voorwaarde.'

Gisteren probeerde ook de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) in een interview met Le Soir de banden met Ecolo aan te halen. Hij wees, net zoals PS-voorzitter Elio Di Rupo, op de 'convergenties' tussen groenen en socialisten. Di Rupo meldde gisteravond dat de PS en Ecolo maandag een afspraak hebben om over politieke vernieuwing te spreken. De vraag is en blijft evenwel of de Franstalige groenen geïnteresseerd zijn om in een coalitie te stappen met de door schandalen geteisterde PS. De vraag kan eveneens worden gesteld welk belang Ecolo erbij heeft om in een coalitie met de MR en het cdH te stappen.

In Brussel lieten de Vlaamse meerderheidspartijen Open VLD, sp.a en CD&V alvast weten dat zij verder willen doen. Niemand aan Vlaamse zijde zit te wachten op de komst van de Vlaamse groenen.

De spilfiguur blijft dan ook Défi-voorzitter Olivier Maingain, die de voorbije dagen duidelijk heeft gemaakt dat hij een sleutelpositie inneemt. Hij kan in Brussel kiezen voor een coalitie met het cdH en de MR, of voor een coalitie met de PS en Ecolo.

Hij speelde het spel ook bijzonder hard. Zo eiste hij dat de MR eerst Armand De Decker - die met Kazachgate in opspraak is gekomen - en cdH boegbeeld Joëlle Milquet aan de kant zou schuiven. Zij is in verdenking gesteld omdat kabinetsmedewerkers haar verkiezingscampagne zouden hebben georganiseerd.

Milquet reageerde gisteren op Twitter op de uithaal van Maingain. Ze wees erop dat er geen problemen waren in de huidige uit de PS, het cdH en de MR bestaande meerderheid in de Brusselse regering, waarover Maingain en zij zelf mee hebben onderhandeld.

Maingain liet nog weten dat hij geen voorkeur heeft voor deze of gene coalitie. Zaterdag is er een ontmoeting tussen Lutgen en Maingain, nadat de Défi-voorzitter eerder nog een ontmoeting met Lutgen had geannuleerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect