Pijnlijk jaareinde voor beleggers Thrombogenics

Thrombogenics vindt geen patiënten om zijn ooginjecties te valideren, een flinke tegenvaller voor het biotechbedrijf. De koers kelderde bij de openingsbel met 20 procent.

Thrombogenics wou met het kandidaat-product THR-409 diabetespatiënten met glasvochtloslating helpen. Beleggers reageerden geschokt op het nieuws dat het biotechbedrijf geen patiënten vindt voor de tests en stuurden het aandeel gisteren 17,8 procent lager. In oktober waren beleggers nog euforisch over het nu stopgezette Thrombogenics-onderzoek.

De intravitreale injecties (in de glasvochtruimte van het oog) bevonden zich in het prille begin van de tweede klinische testfase, waarbij de veiligheid en de efficiëntie worden getest. THR-409 was zo het verst gevorderde product van het biotechbedrijf.

Maar THR-409 is niet meer. 'We vinden niet snel genoeg patiënten om het product te testen', zegt topman Patrik De Haes. 'Dat komt omdat patiënten zich niet bewust zijn van hun toestand.' De eerste symptomen van de glasvochtloslating hebben niet meteen impact op het zicht. Daardoor is de doelgroep zich niet bewust van de ziekte, die iemands zicht in een later stadium wel ernstig kan bedreigen.

Uit de weinige resultaten blijkt wel dat het product over het algemeen veilig is en dat het goed verdragen wordt zonder noemenswaardige bijwerkingen. Maar het aantal resultaten volstaat niet om het oogproduct voorbij de farmawaakhond te krijgen. De Haes stelt dat de beperkte studie gebruikt zal worden om volgend jaar een nieuw product te ontwikkelen voor de diabetische oogziekte.

Thrombogenics heeft door een deal met Novartis 120 miljoen euro in kas. Dat bedrag is in het tempo waarin het onderzoek cash 'verbrandt' - 30 miljoen per jaar - een comfortabele buffer van vier jaar.

Thrombogenics heeft nog drie middelen in de pijplijn. De eerste tests met het belangrijkste geneesmiddel THR-317 zijn begonnen. Dat is een middel tegen diabetische macula-oedeem, een oogaandoening die bij mensen met suikerziekte blindheid kan veroorzaken. Begin 2018 worden de eerste resultaten verwacht van het onderzoek, dat in fase 2 zit.

Ook de twee andere middelen mikken op aan suikerziekte verbonden oogaandoeningen die blindheid kunnen veroorzaken. THR-687 ontwikkelt Thrombogenics onder licentie van Galapagos. Het middel voorkomt dat er aders groeien in het oogvocht of op het netvlies.

THR-149 is het resultaat van een samenwerking tussen Thrombogenics en Bicycle Therapeutics. THR-149 is de naam van de stof kallikrein. Die remt de vorming van bradykinine, moleculen die zwellingen kunnen veroorzaken in de achterkant van het oog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect