Portret Hans Maertens

Het zal met enige spijt in het hart zijn dat Hans Maertens (52) op 1 juli zijn stek in het Voka-kantoor van Kortrijk opnieuw ruilt voor Brussel. Toen hij in 2010 de nieuwe directeur-generaal van Voka - Kamer van Koophandel van West-Vlaanderen werd, voelde dat als thuiskomen. De jurist is altijd in Lichtervelde blijven wonen, waar zijn vrouw een verzekeringskantoor heeft, ook al werkte hij in Antwerpen of Brussel. Hij betreurt dat getalenteerde mensen buiten West-Vlaanderen aan de slag gaan, maar hij is een van de sprekende voorbeelden van de gekende braindrain uit de provincie.

Maertens begon zijn loopbaan in de journalistiek. Hij was amper vier jaar Wetstraatjournalist bij wat toen nog de Financieel-Economische Tijd heette, toen hij in 1991 al de bedrijfsverslaggeving van de krant ging coördineren. Amper twee jaar later schopte hij het tot hoofdredacteur om in 1999 algemeen directeur van het krantenbedrijf te worden.

Na de overname van de krant door De Persgroep trok hij naar de Roularta Media Group. Daar werd gefluisterd dat hij werd klaargestoomd om topman Rik De Nolf op te volgen. Maar zijn carrière nam al snel een andere wending.

Als journalist bleek al dat Maertens een groot hart heeft voor ondernemers. Als hoofdredacteur ontpopte hij zich tot een fervent netwerker. Vooral zijn contacten met de West-Vlaamse ondernemerswereld overtuigden Voka om hem in 2010 te benoemen tot directeur-generaal voor West-Vlaanderen, in opvolging van Jo Libeer die topman werd van het ondernemersnetwerk.

Maar Maertens sloot zich niet op in de eigen provincie. Hij was al snel bij verschillende grote projecten van Voka betrokken. Zo is hij een van de architecten van het vernieuwingsproject van Voka dat vanaf september in een nieuwe structuur van de werkgeversorganisatie moet uitmonden. Daarbij is het vooral de bedoeling dat de Vlaamse werkgevers meer met één stem spreken om zo een krachtdadigere partner te worden in het Vlaamse sociale overleg, dat na de zesde staatshervorming steeds belangrijker wordt. Maertens wordt nu het Voka-boegbeeld in dat overleg.

Maertens staat ook bekend als de man van de schouderklopjes, de peoplemanager. Toespraken doorspekt hij graag met slogans uit de koers. Want al is hij een echte Bourgondiër, hij kan ook flink afzien op de fiets. Samen met zijn vrouw zit hij in de wielerclub Lichtervelde Vitesse. Het koppel, dat twee zonen heeft, schuwt zelfs de stevige Italiaanse bergpas Stelvio niet.

'Hans is zoals hij is op de fiets', zegt de econoom Geert Noels, die hem geregeld tegenkomt op zijn stalen ros. 'Hij heeft het postuur van een Flandrien, maar ook de gedrevenheid ervan. Een kloeke gezonde kerel, een man uit één stuk. Heel loyaal tegenover zijn omgeving.'

Hoe verknocht hij is aan zijn roots, blijkt ook uit zijn opmerkelijke reddingsactie van de dorpsbioscoop van Lichtervelde, Cinema De Keizer. Toen de uitbaatster in 2012 overleed, ging hij met zes andere investeerders voluit voor de redding van de oudste bioscoop van het land.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect