Problemen Port Pirie drukken winst Nyrstar

Nyrstar heeft problemen met zijn smelter in het Australische Port Pirie. De Belgische zinkgroep bouwde daar haar oude loodsmelter om tot een fabriek voor de recyclage van allerlei metalen, een investering van 440 miljoen euro. Eind mei moest de productie onverwacht worden stilgelegd wegens allerlei technische defecten.

De directie van Nyrstar verwacht de fabriek eind juni opnieuw te kunnen opstarten. De ongeplande productieonderbreking zal, laat het bedrijf weten, wel een negatieve impact hebben op de productie in Port Pirie én op de brutobedrijfswinst van het tweede kwartaal van dit jaar.

Hoe groot die impact zal zijn, heeft Nyrstar nog niet volledig becijferd. 'We zullen ten gepaste tijde informatie verstrekken over de oplossing', zegt het bedrijf.

Het in financiële problemen verkerende Nyrstar is sinds kort bijna volledig in handen van de Nederlandse grondstoffenhandelaar Trafigura. Nyrstar is nog als een centjesaandeel genoteerd op de Brusselse beurs, maar de aandeelhouders van het eerste uur hebben hun inzet zo goed als volledig in rook zien opgaan. Netto dook Nyrstar vorig jaar 618 miljoen euro in het rood, het zesde verliesjaar op rij.

Nyrstar heeft zes zinksmelters en vier zinkmijnen in Europa, Australië en Noord-Amerika en telt 4.100 werknemers. In Balen staat een van de grootste smelters van de groep.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect