Rentevoet zegt ook niet alles

We namen de proef op de som om te kijken hoe het jaarlijks kostenpercentage (JKP) berekend wordt.

We vroegen AXA, Argenta, Belfius, BNP Paribas Fortis, Crelan, ING en KBC om het JKP te berekenen voor vier cases: een alleenstaande vrouw die herbegint na een scheiding, een jong koppel dat zijn eerste stek koopt, een koppel 40'ers die doorstromen naar een nieuwbouwvilla en een koppel dat investeert in zijn eerste verhuurappartement. Telkens met een aankoop- en leenbedrag, looptijd, verhouding tot inkomen, enzovoort.

De rondvraag bevestigt dat ontleners hun persoonlijke JKP nog niet weten op het moment dat ze basissimulaties maken, maar dat pas te weten komen bij het kredietaanbod. KBC en Crelan oordeelden dat de door ons uitgewerkte profielen nog niet gedetailleerd genoeg waren om de berekening te maken. De marktleider in woonkredieten BNP Paribas Fortis kon niet tijdig de berekening leveren.

Bemerking

Argenta en AXA bezorgden ons echter wel cijfers, die toonden hoe het JKP wordt samengesteld met een rentevoet, verzekeringspremies, en verschillende kosten. Belfius bezorgde ons louter JKP's met de bemerking dat die met name voor de verzekeringspremies nog niet gepersonaliseerd waren. Wellicht mede daardoor liggen de JKP's van Belfius, tussen 3,8 en 4,8 procent, hoger dan die van AXA en Argenta, die variëren tussen 2,8 en 3,9 procent.

ING bevestigt dat een cliënt in eerste instantie wel een all-intarief krijgt, maar geen gepersonaliseerd. 'Zolang we te weinig informatie hebben om de diverse kosten in detail te berekenen, hanteren we standaardwaarden gebaseerd op een gemiddeld dossier uit onze portefeuille. Zodra de cliënt een gepersonaliseerd dossier bij ING indient, worden die standaardparameters vervangen door de gepersonaliseerde berekende waarden.'

Vertekend beeld

Hoewel we moesten concluderen dat de geleverde cijfers moeilijk te vergelijken blijven, valt het op dat ook louter naar de rentevoet kijken een zeer vertekend beeld kan geven. De 40'ers die overstappen naar een grotere villa krijgen gunstigere rentevoeten doordat ze slechts op 15 jaar lenen, maar het JKP ligt een pak hoger, vooral omdat de premie voor de schuldsaldoverzekering stevig aantikt op hogere leeftijd. Het meest uitgesproken is dat in de cijfers van Argenta: het JKP voor het koppel twintigers komt daar zelfs lager uit dan dat voor de veertigers.

Conclusie: laat een simulatie maken met én zonder brand- en schuldsaldoverzekering, zodat u ook een basisprijs hebt als u elders uw verzekeringen wilt afsluiten. En weet dat het tijd zal vergen om bij enkele banken een daadwerkelijk gepersonaliseerd aanbod te laten berekenen, om echt te kunnen vergelijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect