Saoedische olie-installaties aangevallen door drones

Nabij de Saoedische hoofdstad Riyad werden gisteren twee oliestations aangevallen met drones. ©© EPA

Na de mysterieuze sabotage van Saoedische olieschepen zijn gisteren ook oliestations aangevallen. De Amerikaanse president Donald Trump ontkent dat een aanval op Iran op til is.

De spanningen in het Midden-Oosten tussen de erfvijanden Saoedi-Arabië en Iran nemen dag na dag toe, terwijl op de achtergrond de oorlogsretoriek van de Verenigde Staten steeds luider weerklinkt. Gisteren werden twee oliepompstations nabij de Saoedische hoofdstad Riyad aangevallen door drones die met explosieven geladen waren. De aanval werd opgeëist door Houthi-rebellen uit het buurland Jemen, bondgenoten van Iran die er al vier jaar een burgeroorlog voeren met een Saoedische coalitie.

De schade was beperkt, maar verstoorde wel een belangrijke pijplijn tussen het oosten van het land en de westelijke haven van Yanbu aan de Rode Zee. Die biedt een alternatief over land voor de Straat van Hormuz, de zee-engte tussen Iran en het Arabische schiereiland die geldt als de belangrijkste route voor olietransport in de wereld. Net daar, voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten, werden zondag al twee Saoedische olieschepen 'gesaboteerd'. De omstandigheden blijven mysterieus, net als de schade en de mogelijke daders.

Hoewel Iran elke betrokkenheid meteen ontkende, werd toch in de richting van Teheran gekeken. Het sjiitische regime dreigt al langer de olieproductie van zijn soennitische erfvijanden te dwarsbomen als vergelding voor de toenemende druk van de VS, een bondgenoot van Saoedi-Arabië. De Amerikaanse president Donald Trump trok zijn land al terug uit het nucleaire akkoord met Iran, en deed met steeds zwaardere sancties de export van Iraanse olie halveren. Zo ziet Teheran een belangrijke inkomstenbron opdrogen en de economische onvrede onder de bevolking toenemen. Het einddoel van Washington lijkt een regimewissel in de Islamitische Republiek te zijn.

Dat doet steeds meer waarnemers vrezen dat de VS militaire middelen zullen inzetten. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt uitte maandag, na een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo in Brussel, al de vrees dat 'per toeval een conflict ontstaat dat escaleert zonder dat beide kampen dat echt willen'.

De voorbije weken stuurde Trump al een vliegdekschip, bommenwerpers en extra afweergeschut naar het Midden-Oosten, om een niet nader genoemde 'Iraanse dreiging' te counteren. The New York Times schreef gisteren dat bij een recente vergadering van Trumps belangrijkste veiligheidsadviseurs een plan op tafel kwam om tot 120.000 troepen naar de regio te sturen als Iran Amerikaanse doelen aanvalt of zijn nucleaire ambities opschroeft. Dat zijn er zowat evenveel als toen de VS in 2003 Irak binnenvielen.

Het plan zou uit de koker komen van John Bolton, Trumps nationale veiligheidsadviseur en al decennia een Iran-havik. Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwde gisteren alvast voor 'extremistische individuen' in Trumps entourage. Trump ontkende dat er plannen zijn voor een troepenontplooiing, maar voegde er wel aan toe: 'Zou ik het kunnen doen? Absoluut. En als we het zouden doen, stuurden we nog een veel groter aantal troepen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect