Scheur in pijpleiding doet olie pieken

De prijs voor een vat Brent-Noordzeeolie steeg gisteren met 1,8 procent naar 64,55 dollar per vat. Dat is het hoogste peil sinds juni 2015. Sinds het dieptepunt van juni dit jaar is olie al 44 procent duurder geworden.

De klim was een reactie op het stilleggen van het Forties Pipeline System, dat dagelijks meer dan 450.000 vaten ruwe olie transporteert van 85 boorplatformen in de Noordzee naar de Hound Point- exportterminal nabij Edinburgh in Schotland. De toevoer komt overeen met 40 procent van het Britse verbruik. Het gaat om een van de belangrijkste pijpleidingen voor ruwe olie ter wereld.

Operator Ineos ontdekte vorige week 'een kleine haarscheur'. Het probeerde aanvankelijk via het verminderen van de toevoer de druk te doen dalen, zodat gespecialiseerde teams de pijpleiding kunnen herstellen. Maar na vier dagen verminderde toevoer was de scheur nog groter geworden.

'Het Incident Management Team heeft daarom besloten dat een gecontroleerd stilleggen van de pijplijn de veiligste manier is om de schade te herstellen', meldde Ineos. Er is geen olie gelekt in het milieu.

Ineos is pas sinds eind oktober eigenaar van Forties Pipeline System, dat het overnam van BP.

Een grotere olieproductie in de VS kon de opwaartse trend van de prijs niet counteren.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect