Select cultuuragenda

Lara Gasparotto, In de schaduw van de dageraad ©LARA GASPAROTTO

De Gouden Palm van Cannes heeft dit jaar een uitgesproken gevoel voor humor. De Zweedse regisseur Ruben Östlund ('Turist') richt zijn satirische blik op de wereld van de moderne kunst.

FILM

The Square

You Were Never Really Here

Film noir en visuele poëzie vallen elkaar in de armen in deze thriller van Lynne Ramsay. Joaquin Phoenix speelt een getormenteerde ex-militair die vuile klusjes opknapt in dienst van een privédetective.

Zagros

'Othello' is nooit ver weg in deze indringende Belgische film van Sahim Omar Kalifa. Centraal staat een Koerdische herder die zijn mooie echtgenote naar Brussel volgt wanneer ze beschuldigd wordt van overspel.

EXPO

MoMa in Parijs

In de Fondation Louis Vuitton in Parijs toont het MoMa uit New York een soort best of uit zijn collectie. Van Duchamp over Pollock tot Beuys. Een boeiende reis door de kunst van de 20ste eeuw met uitlopers naar vandaag.

Tot 5 maart

Ecce Homo

Op negen locaties in de Antwerpse binnenstad tonen hedendaagse kunstenaars hoe ze omgaan met lijden en troost. Vaak doen ze dat in interactie met oude kunst.

Tot 25 februari

Jean-Michel Basquiat

'Basquiat Boom for Real' ontrafelt in het Barbican Center in Londen het geniale werk van de Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat. Hij maakte in de jaren 80 furore met zijn kribbelkrabbelkunst.

Tot 28 januari

Glanz und Elend

In de Schirn Kunsthalle in Frankfurt loopt de mooie expo 'Glanz und Elend'. Ze toont de kunst in Duitsland tijdens de Weimarrepubliek. Otto Dix en George Grosz zijn de bekendste schilders uit die periode na WO I.

Tot 25 februari

Angst

In Museum Dr. Guislain tonen hedendaagse kunstenaars hoe ze angst naar hun kunst vertalen.

Tot 27 mei

TELEVISIE

Ida

De novice Ida gaat op zoek naar haar ware identiteit. Dit Poolse drama van Pawel Pawlikowski won in 2015 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Zaterdag, 23.30 uur, NPO2

Theo van Doesburg

Documentaire over de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg. Hij richtte in 1917 het kunstmagazine De Stijl op. Dat resulteerde in de gelijknamige stijlrichting waarvan Piet Mondriaan het boegbeeld werd.

Zondag, 19.15 uur, NPO2

Chrissie Hynde

De Britse reportagemaker Nicola Roberts volgde Chrissie Hynde een paar maanden. Goed voor een intiem portret van de Amerikaanse zangeres.

Donderdag, 23 uur, Canvas

LIVE

Falstaff

Bij Opera Vlaanderen gaat woensdag in Antwerpen 'Falstaff' in première. Dat is de laatste opera die Giuseppe Verdi componeerde. De regie is in handen van de Oostenrijkse acteur en Oscarwinnaar Christoph Waltz. Hij regisseerde in 2013 al 'Der Rosenkavalier' van Richard Strauss. Vanaf 13 december

Spinvis

De Nederlandse singer-songwriter Spinvis stelt op zijn jongste plaat 'Trein vuur dageraad' de vraag in hoeverre het leven door toeval is bepaald. In de Handelsbeurs in Gent treedt hij donderdag op na de Syrisch-Palestijnse pianist Aeham Ahmad, die wereldberoemd werd als 'pianist in het puin' in de Syrische burgeroorlog.

14 december, handelsbeurs.be

UITGELICHT

Lara Gasparotto

In de schaduw van de dageraad

In de Botanique in Brussel opent donderdag de tentoonstelling 'Come dawn to us' van de jonge Luikse fotografe Lara Gasparotto. De expo focust op het leven bij het ontluiken van de dageraad. Voor de nieuwe reeks werkte Gasparotto met kleine formaten. Het maakt de intimiteit van de reeks alleen maar groter.

Vanaf 14 december, www.botanique.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect