Sitebeheerder Combell strijkt neer in Zwitserland

Het Gentse hostingbedrijf Combell neemt zijn Zwitserse sectorgenoot Switchplus over. Het is Combells eerste stap buiten de Benelux en Scandinavië.

Met Switchplus wordt Combell in één klap een leidinggevend hostingbedrijf voor ondernemers en kmo's in Zwitserland. Switchplus beheert ruim 400.000 domeinnamen voor ongeveer 130.000 klanten. Het is marktleider in de verkoop van .CH- en .LI-domeinnamen. CH is de landenextensie voor Zwitserland, LI voor Liechtenstein. Financiële cijfers over het bedrijf zijn niet voorhanden. De prijs van de transactie is niet bekend.

Vroeger vervulde de Switch Foundation zowel de rol van domeinnaambeheerder (registry in het vakjargon) als die van verkoper van domeinnamen (registrar). Op verzoek van de lokale regulator moesten de twee activiteiten uit elkaar worden gehaald. De verkoop van domeinnamen werd ondergebracht in Switchplus. Dat bedrijf wordt nu een onderdeel van Combell.

Tot voor kort maakte Combell deel uit de Intelligent-groep, die websites en online-infrastructuur voor bedrijven beheerde. Maar de groep werd begin dit jaar in tweeën gesplitst. Combell ging focussen op kmo's en zelfstandigen, terwijl het zusterbedrijf Sentia op de grotere bedrijven mikt.

Combell is in handen van het investeringsfonds Waterland, van zijn twee oprichters (Jonas Dhaenens en Frederik Poelman) en van het management. Begin oktober raakte bekend dat het op zoek gaat naar een partner. De zakenbank Raymond James leidt dat proces in goede banen. Het verkoopproces loopt nog en de verkoop wordt naar alle verwachting begin volgend jaar beklonken.

Het investeringsfonds Waterland kwam in 2015 aan boord van Intelligent en zit sinds de opsplitsing van de groep nog in het kapitaal van zowel Combell als Sentia. Tussen de instap van Waterland en 2018 deed Intelligent niet minder dan 23 overnames, onder meer in Nederland en Zweden.

Vorig jaar maakte Intelligent met de opslorping van de Deense hostingspeler Zitcom een kwantumsprong en werd het de grootste hostinggroep in het Scandinavische land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect