Spanning om sp.a-schepen in Antwerpen

De Antwerpse socialisten willen zo snel mogelijk een derde schepen aanduiden. Maar de huidige gemeenteraadsleden weigeren plaats te maken voor Tatjana Scheck, de kandidate die door de partij naar voren wordt geschoven.

De Antwerpse sp.a heeft recht op drie schepenen in het Antwerpse college, maar nu maken alleen Tom Meeuws en Jinnih Beels deel uit van het schepencollege. Yasmine Kherbache is opnieuw verkozen in de Kamer en mag dat zitje niet met een schepenmandaat cumuleren. De andere drie gemeenteraadsleden van de sp.a stemden tegen het bestuursakkoord met de N-VA en Open VLD.

Toch is het de bedoeling om voor het einde van de zomer een derde schepen aan te duiden, zegt Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws. 'Ik ga daarvoor gesprekken aan met de leden van onze fractie.'

De voorkeur van de partij lijkt uit te gaan naar Tatjana Scheck, die als eerste opvolger in de gemeenteraad zou komen als iemand zijn zitje opgeeft. Zo zou Scheck schepen kunnen worden. Maar dan moet dus wel iemand opstappen. Güler Turan, Karim Bachar en Hicham El Mzairh, die alle drie tegen het bestuursakkoord stemden, zijn alvast niet van plan dat te doen. Meer zelfs, Bachar overweegt alsnog schepen te worden om dat scenario te vermijden. 'Waarom zou een van de drie allochtone gemeenteraadsleden moeten plaatsmaken zodat iemand die niet verkozen is schepen kan worden?', luidt het.

De knoop is dus nog niet doorgehakt, maar er moet snel duidelijkheid komen. Het derde mandaat moet halfweg de regeerperiode alweer aan Open VLD worden doorgegeven. Het is daarom niet de bedoeling te wachten op een eventuele sprong van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) naar de Vlaamse regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect