Start-up wil markt voor medische wearables openbreken

Byteflies, een start-up met vestigingen in Antwerpen en San Francisco, wil de farmasector bijstaan in de ontwikkeling van medische wearables. Het haalt geld op voor zijn plannen in hard- en software.

Als farmabedrijven of ziekenhuizen onderzoek willen doen naar nieuwe medicijnen of andere medische toepassingen als protheses, kunnen de juiste sensoren dat proces danig versnellen en dus goedkoper maken. Alleen zijn die niet voorhanden. Byteflies wil dat gat opvullen door wearables - sensoren die we op ons lichaam dragen, bijvoorbeeld in de vorm van een armband - op maat te ontwikkelen, met bijbehorend softwareplatform.

Zo werkt Byteflies al samen met het farmabedrijf UCB, het onderzoekscentrum Imec en de KU Leuven voor onderzoek rond epilepsie. 'Epilepsie komt in heel verschillende vormen en met verschillende symptomen voor. Om een juiste diagnose te maken moeten patiënten lang in het ziekenhuis verblijven voor constante opvolging. Maar als ze een toestel dragen dat kan meten wanneer een aanval zich voordoet en hoe sterk die is, en dat bovendien comfortabel en discreet is, kunnen dokters veel accuratere diagnoses maken en medicatie voorschrijven', zegt Hans Danneels, CEO en costichter van Byteflies, dat twee jaar geleden werd opgericht.

De start-up van twaalf mensen haalt bij Amerikaanse en Belgische private geldschieters een half miljoen euro op. Onder meer Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere, co-CEO's van softwarestart-up Showpad, stappen in. Byteflies heeft een poot in Antwerpen en een in San Francisco. 'België vanwege de medische en farmaceutische expertise, San Francisco vanwege de concentratie aan specialisten in digitale gezondheidszorg', luidt het.

Byteflies wil een kant-en-klare toolkit maken waarmee farmabedrijven aan de slag kunnen. 'Klinische tests zijn heel duur en kunnen jaren aanslepen. Bedrijven of onderzoeksgroepen kunnen gewone consumentenwearables gebruiken en ombouwen, zoals een Fitbit of een Apple Watch, maar die meten niet accuraat genoeg. Er zijn gespecialiseerde medische wearables, maar die zijn heel duur en onbereikbaar. Het potentieel is groot want per dag dat een medicijn vroeger op de markt komt, kan de maker enorme sommen besparen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect