Stijgende voedingsprijzen versnellen Egyptische inflatie

Manifestanten bouwen een tent op het Tahrirplein in Caïro. De Egyptische econmie kreunt onder invloed van de protesten. (foto Photo News/Dana Smillie)

De inflatie in de stedelijke gebieden van Egypte bedroeg in maart 11,5 procent, een stijging met 80 basispunten tegenover februari. Dat maakte het Centraal Agentschap voor Publieke Mobilisatie en Statistiek in Egypte bekend. De oplopende inflatie is het gevolg van stijgende voedingsprijzen, een belangrijke oorzaak van de protesten die leidden tot het omverwerpen van president Hosni Moebarak.

De prijzen voor voeding en groenten, de grootste component in de consumentenprijzenindex, stegen dit jaar al met 20,5 procent, zegt het Agentschap.

De Egyptische economie ondervindt nog steeds de gevolgen van de protesten. Volgens minister van Financiën Samir Radwan zal de groei dit jaar vertragen tot 2,5 tot 3 procent. Vorig jaar was dat nog 5,1 procent.

Omdat de protesten aanhouden blijven de toeristen weg. De industriële productie wordt afgeremd door stakingen.

De internationale reserves van Egypte zijn in maart teruggevallen tot 30,1 miljard dollar (20,8 miljard euro), het laagste niveau in meer dan drie jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect