Straffe kleuren door nanokristallen

De elektronicareus LG heeft een reputatie van superieure beeldkwaliteit opgebouwd met zijn OLED-televisies. Aartsrivaal Samsung probeert weerwerk te bieden met zijn QLED-schermen. De naam klinkt veelbelovend, maar eigenlijk zijn ze gebaseerd op de oudere lcd-technologie. Volstaat dat om de consument te overtuigen?

Toen eind vorig jaar geruchten de kop opstaken dat Samsung een QLED-televisie zou lanceren, maakten veel videofielen een vreugdesprongetje. QLED is de technologie die de definitieve opvolger moet worden van de lcd/led-techniek. Een QLED-tv maakt niet langer gebruik van een backlight om de lcd-pixels te laten oplichten, maar elke pixel krijgt een eigen minuscule verlichtingsbron. Zo kan de heilige graal in beeldkwaliteit bereikt worden: zowel zeer heldere beelden bij dagopnames als zeer diepe zwartwaarden in donkere scènes. Niemand verwachtte dat die technologie voor 2020 marktrijp zou zijn.

Groot was dan ook de teleurstelling toen bleek dat de nieuwe QLED-reeks van Samsung niets van doen had met de gelijknamige innovatie. De schermen beschikken nog altijd over een backlight. Was de naam misschien gekozen om subtiel verwarring te zaaien met de OLED-modellen van LG? Samsung zegt dat de Q slaat op de Quantum Dots waarmee een apparaat is uitgerust, een filter met nanokristallen die in een bepaalde kleur oplichten als ze met licht worden beschenen en die een zeer breed kleurenbereik moeten garanderen.

Helder

We begrijpen de beweegredenen van Samsung niet goed, want het model dat wij konden uitproberen, de gebogen QE55Q8C met een beelddiagonaal van 139 cm, heeft die spraakverwarring helemaal niet nodig. Dit is een meer dan aardig presterend tv-toestel. De zwartweergave is behoorlijk goed, al ligt het absolute zwart dat een OLED-scherm kan produceren buiten zijn mogelijkheden. Ook positief is de manier waarop het toestel kleurovergangen afhandelt. In het openingsfilmpje van de Netflix-succesreeks 'House of Cards' zit bijvoorbeeld een shot van een standbeeld van een leeuwenkop in nachtelijk Washington. Bij veel tv's veroorzaakt het maanlicht op de achtergrond ringen in beeld, de Samsung houdt de overgangen heel zacht en naadloos.

De quantum dots - die niet alleen door Samsung, maar bijvoorbeeld ook door Sony al langer worden ingezet - doen wat ze beloven. De tv produceert zeer intensieve, verzadigde kleuren die er toch nog natuurlijk uitzien. Ook met de helderheid van het scherm zit het goed. Deze tv schijnt in elk geval een stuk helderder dan onze eigen drie jaar oude Panasonic. Die hoge helderheid heeft ook tot gevolg dat HDR-content (High Dynamic Range, te vinden op verschillende Netflix-series en op Ultra HD blu-rays) er goed uitziet. Ook in de helderste delen van het beeld zijn dan nog subtiele details te onderscheiden. In donkere scènes worden echter ook de limieten van de backlight snel duidelijk, waardoor je bijvoorbeeld de zwarte banden van breedbeeldfilms goed kunt onderscheiden.

Gimmick

Voor de liefhebbers heeft de Q8 ook een 'pseudo'-HDR-functie aan boord, om gewone beelden er als HDR te laten uitzien, al is dat meer een gimmick dan een echt nuttige feature. Aan de kwaliteit van echte HDR kan het in elk geval niet tippen.

Waar we wel over te spreken zijn, is hoe je randapparatuur op deze tv aansluit. Daarvoor levert Samsung een kastje mee, de One Connect Box. Dat slikt alle verbindingen met uw blu-rayspeler, kabelbox of gameconsole en wordt op zijn beurt met één dun draadje verbonden met de televisie. Het aansluiten van nieuwe apparatuur aan de tv is zo stukken gemakkelijker, zeker als het scherm aan de muur bevestigd is. Het is ons een raadsel waarom niet meer fabrikanten dat systeem gebruiken.

Ook positief is de handige en chique afstandsbediening met stembediening. En het besturingssysteem werkt overzichtelijk en ergonomisch, alleen jammer dat er niet meer apps voor beschikbaar zijn.

Samsung laat zien dat lcd-tv's nog hun mannetje kunnen staan tegenover al het OLED-geweld. Het toestel zet een prima beeldkwaliteit neer, waarbij vooral de uitstekende kleurenweergave en de hoge helderheid opvallen. Ook zijn strakke design, de One Connect Box en het besturingssysteem konden we appreciëren. Qua zwartweergave moet hij wel zijn meerdere erkennen in de OLED's. Dit is dus een prima tv, alleen speelt hij zijn concurrenten nergens naar huis. Bovendien plakt Samsung op deze QLED-tv een stevige adviesprijs van 3.500 euro.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect