Strengere straffen voor dronken chauffeurs

Wie dronken achter het stuur kruipt, riskeert straks zwaardere straffen. Ook rijden zonder rijbewijs, vluchtmisdrijf en recidive worden zwaarder aan- gepakt.

De ministerraad heeft gisteren het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn collega van Mobiliteit François Bellot (MR) om strenger op te treden tegen dronken chauffeurs. Wie herhaaldelijk zware inbreuken pleegt, zoals dronken rijden en rijden tijdens een rijverbod, ziet zijn straf verdubbelen.

Het wetsontwerp kadert in een strengere aanpak voor hardleerse chauffeurs. Naast dronken rijden gaat ook de maximumstraf voor een vluchtmisdrijf omhoog. Bij een vluchtmisdrijf zonder gewonden kan de straf oplopen tot zes maanden gevangenis. Wie een vluchtmisdrijf pleegt na een dodelijk ongeval riskeert tot vier jaar celstraf en verliest voor drie maanden zijn rijbewijs.

Wie in de toekomst wordt betrapt op rijden zonder rijbewijs, riskeert niet enkel een boete. Hij kan ook een gevangenisstraf krijgen. Het gaat om een vaak voorkomend fenomeen. In de eerste helft van dit jaar werden in ons land 16.935 bestuurders betrapt op rijden zonder geldig rijbewijs. Ook wie herhaaldelijk zonder geldige verzekering rondrijdt, kan zwaarder worden aangepakt.

De verjaringstermijn voor verkeersmisdrijven wordt verlengd van een naar twee jaar. Voor de zwaarste misdrijven geldt een verjaringstermijn van drie jaar.

De regering hoopt dat de nieuwe regels vanaf het voorjaar van 2018 van kracht worden, nadat ze in de Kamer zullen zijn goedgekeurd. BELGA

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect