Telenet blijft overeind in kooigevecht

John Porter, de CEO van Telenet. ©BELGAIMAGE

Het goedkopere televisiepakket van Orange Bel- gium kon de alleenheerschappij van Telenet en Proximus het afgelopen jaar niet breken. Op de beurs boekte Telenet de grootste winst van het trio, Orange het grootste verlies.

Telenet eindigde 2016 in schoonheid. Een rally van 29 procent over de tweede jaarhelft duwde het aandeel boven 52 euro, het hoogste peil in anderhalf jaar. Het verklaart waarom het kabelbedrijf in januari 2017 afglijdt naar 49 euro, het laagste peil van afgelopen jaar (1, zie grafiek).

Telenet ziet bovendien het aantal supporters uitdunnen omdat de integratie van het overgenomen BASE veel aandacht opeist én Orange almaar meer in de kijker loopt met zijn goedkoper televisieaanbod. Om die redenen halen de analisten van Raymond James het kabelaandeel van hun kooplijst. 'Het fantastisch groeiparcours sinds 2004 loopt ten einde. De hoge koers maakt de waardering veeleisend', besluiten ze.

De Britse analisten krijgen ongelijk. De publicatie van de jaarcijfers van 2016 halverwege februari zet het aandeel op weg naar hogere oorden. (2) De brutowinst komt hoger uit dan verwacht. Maar nog belangrijker is de vette knipoog van topman John Porter. Met de opmerking dat Telenet 'nog nooit een luie balans heeft gehad' doet de Australiër beleggers dromen van een extra dividend. Het kabelbedrijf heeft in het verleden al meermaals schulden op zijn balans geladen om zijn aandeelhouders - hoofdaandeelhouder Liberty Global op kop - te verwennen.

Het geloof in extra cashuitkeringen krijgt in mei een nieuwe implus als Telenet met een vlotte schuldherfinanciering zijn schuldenberg onder 3,5 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) doet zakken, wat het bedrijf de onderkant van zijn schuldenhefboom noemt. Het besef groeit dat Telenet klaar is om extra kredieten op te nemen. De koers stijgt kort voor de zomer naar 61,15 euro, het hoogste punt van het jaar. (4) Het bedrijf overschrijdt voor het eerst een beurswaarde van 7 miljard euro.

Telenet heeft op dat moment een koerswinst van 16 procent op de teller. Een prestatie die het bedrijf niet kan vasthouden in de tweede jaarhelft. Mede omdat Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, in juni alle Europese aandelen lager duwt (5) met zijn hint op het einde van het jarenlange nulrentebeleid dat de beurzen record na record deed breken. Telenets koerswinst krimpt tot 9,5 procent (gisteren). Daarmee scoort het aandeel slechter dan de Bel20 (+11,5%), maar beter dan zijn Belgische en Europese sectorgenoten (-2%). Proximus blijft steken op 3 procent winst, Orange Belgium slikt een verlies van 9 procent.

Door het tv-aanbod van prijsbreker Orange ziet Telenet in het eerste kwartaal voor het eerst in jaren meer lucratieve televisieklanten vertrekken dan bijkomen. (3) Ook de halfjaar- en de derdekwartaalcijfers (6 en 7) geven aan dat Orange kabelkijkers van zijn grote broer afsnoept. 'Het is een kooigevecht', geeft Telenet-topman Porter toe. 'We verliezen klanten aan Proximus en Orange.' Maar beleggers liggen er niet wakker van. De klantenverliezen blijven beperkt en Orange verdient voorlopig geen geld met zijn televisiebundel.

Bij Telenet verloopt de integratie van het mobiele netwerk van BASE veel vlotter dan verwacht. Daardoor migreren zijn mobiele klanten negen maanden sneller dan gepland van het gehuurde Orange-netwerk naar zijn eigen netwerk. Dat wil zeggen dat het bedrijf een pak sneller de synergieën van 220 miljoen euro per jaar zal kunnen verzilveren.

En 2018...

Door meer schulden op zijn balans te laden kan Telenet meer dan 1 miljard euro naar zijn aandeelhouders laten vloeien, al zal dat waarschijnlijk niet in één keer gebeuren. Het is dus uitkijken welk extra dividend het kabelbedrijf volgend jaar in petto heeft.

Verder wordt de regulering volgend jaar een belangrijke factor. Als de regels voor Telenet verstrengen, zal Orange Belgium nog meer televisie- en internetklanten kunnen afsnoepen. Als de prijsbreker daar ook geld mee begint te verdienen, kan ons land eindelijk concurrentiëler worden op het vlak van digitale televisie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect