Tesla 'door de hel' met Model 3

In plaats van de aangekondigde 1.500 exemplaren bouwde Tesla het voorbije kwartaal maar 260 Model 3's. ©Tesla

Tesla heeft het afgelopen kwartaal amper 260 exemplaren van zijn 'goedkope' Model 3 geproduceerd. Daardoor zit de elektrischeautobouwer opnieuw achter op schema.

De productie van de Tesla Model 3 komt maar niet op gang. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's meldde maandagavond dat hij het afgelopen kwartaal amper 260 exemplaren van zijn langverwachte 'instapmodel' bouwde.

Het productiecijfer van Model 3, waarvoor al een half miljoen bestellingen binnen zijn, steekt schril af tegen de ambities van Elon Musk. In augustus kondigde de charismatische topman van Tesla een productie van 1.500 exemplaren in het derde kwartaal aan, vijf keer meer dan wat uiteindelijk is gelukt.

De oorzaak van de lagere productie is een 'handvol bottlenecks' in de fabriek in Californië, waar Tesla auto-onderdelen maakt, en in de Gigafactory in Nevada, die batterijen maakt. In zijn persbericht benadrukt Tesla dat er geen fundamentele problemen zijn. 'We weten welke zaken we moeten fixen en zijn ervan overtuigd dat we de problemen op korte termijn kunnen oplossen'.

Model 3, dat begin juli uitkwam, is Tesla's grote belofte. De eerste betaalbare elektrische auto, goed voor een aankoopprijs van 35.000 dollar (29.800 euro), moet Tesla ingang doen vinden bij het grote publiek. Het zwakke productiecijfer toont echter aan dat het niet eenvoudig is om Model 3 snel op grote schaal te produceren.

Musk wilde tegen eind dit jaar naar 5.000 auto's per week en eind volgend jaar zelfs naar 10.000 auto's per week, of ruim 500.000 per jaar. Op dit moment krijgt Tesla dagelijks maar drie exemplaren van zijn Model 3 gebouwd. Ter vergelijking: bij Volvo Car in Gent rolt elke 70 seconden een auto van de band.

Musk leek eerder al te beseffen dat het niet gemakkelijk zou worden de productie op te drijven. 'Model 3 is een fantastische auto, maar we zullen minstens zes maanden door de hel moeten. Het wordt een grote uitdaging om deze auto te bouwen', liet hij optekenen.

De zwakke productie slaat Tesla-kenners dan ook niet uit hun lood. 'Ik zou verbaasd zijn als iemand verbaasd was dat Tesla achter zit op schema', zegt Sam Korus, analist bij Ark Investment Management. 'Als Musk iets vooropstelt, weet je dat het buitengewoon ambitieus is.' Dat vindt ook investeerder Ross Gerber. 'Elon heeft nog nooit een cijfer gehaald. Tekortkomen is wat we van hem verwachten.'

Ondanks de tegenvaller met Model 3 boekte Tesla het jongste kwartaal wel een record met zijn twee andere modellen. Van de sportsedan Model S en de SUV Model X werden bijna 26.000 stuks geleverd. Voor het hele jaar rekent Tesla erop 100.000 stuks van die twee modellen te leveren, wat zou neerkomen op 31 procent groei. In ons land verkocht Tesla de eerste negen maanden van dit jaar 877 auto's, 40 procent meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar.

Ondanks de stijgende verkoopcijfers blijft Tesla door de grote investeringen zwaar verlieslatend. In het tweede kwartaal slikte de autobouwer nog 336 miljoen dollar nettoverlies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect