Thrombo huilt, banksector juicht

Met behulp van ING en KBC klom de Bel20 gisteren opnieuw boven 4.000 punten. Thrombogenics vindt geen testpatiënten voor zijn belangrijkste potentiële geneesmiddel.

Bovenaan in de sterindex eindigden KBC (72,00 euro, +2,8%) en ING (15,65 euro, +2,1%) broederlijk naast elkaar. Op alle Europese beurzen pikten beleggers de bankaandelen op omdat ze extra cash verwachten, nadat de nieuwe kapitaalregels minder streng zijn uitgevallen dan verwacht (zie ook pagina 24).

De internationale toezichthouders, verenigd in het Baselcomité, maakten gisteren de Basel IV-normen bekend. Ze leiden voor de Europese banken tot extra kapitaalvereisten, maar die zijn minder streng dan verwacht, mede omdat de banken ruim de tijd krijgen om zich te schikken. De nieuwe regels worden na een overgangsfase vanaf 2027 van kracht.

Beleggers speculeren erop dat de banken hun aandeelhouders zullen verblijden met extra dividenden en inkoopplannen van eigen aandelen. Degroof Petercam stelt dat KBC volgend jaar al zijn aandeelhoudersuitkeringen kan opvoeren. ING heeft volgens het beurshuis dan weer geen reden (meer) om zijn dividend te verlagen.

Op de bredere markt kreeg Thrombogenics een tik van 17,8 procent tot 3,46 euro. Het biotechbedrijf deelde mee dat het zijn verst gevorderde oogproduct afvoert omdat het geen testpatiënten vindt. Beleggers reageren geschokt. Het is de tweede keer dat een product op basis van ocriplasmine flopt. Eerder was dat het geval met het oogmiddel Jetrea.

Nog meer biotechnieuws. ASIT Biotech (-2,8%, 3,79 euro) zakte weg na de aankondiging van drie kapitaalverhogingen die 9 miljoen nieuwe aandelen creëren. Het kapitaal stijgt drie keer met 11,5 miljoen euro - nu, in 2018 en 2019. Het bedrijf geeft in eerste instantie maximaal 3 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 3,83 euro per aandeel. Iedereen die intekent op één nieuw stuk krijgt twee gratis warrants die recht geven op twee nieuwe aandelen voor de prijs van 3,83 euro per stuk. De eerste warrant loopt af op 30 juni 2018 en de tweede op 31 december 2019. De tweede warrant kan enkel worden uitgeoefend na de eerste. De warrants zijn niet overdraagbaar.

De 9 miljoen nieuwe aandelen worden toegevoegd aan de al 12,7 miljoen uitstaande. ASIT heeft de cash dringend nodig na tegenvallende testresultaten dit jaar voor zijn experimentele middel tegen graspollenallergie (hooikoorts) en dat tegen huisstofmijtallergie. Door de kosten van onderzoek en ontwikkeling is het grootste deel van de middelen die vorig jaar bij de beursgang zijn opgehaald opgebruikt en dreigde het bedrijf volgend jaar zonder cash te vallen.

Exmar (5,73 euro, +1,7%) was 's ochtends vroeg even de grootste stijger in Brussel. De gastankerrederij verkoopt haar 50 procentbelangen in vier lng-tankers met een hervergassingseenheid aan haar Amerikaanse partner Excelerate Energy. De opbrengst - 400 à 450 miljoen dollar, schat ING - wordt in de eerste plaats gebruikt om schulden af te lossen. Daarna zal er nog ongeveer 100 miljoen dollar cash overblijven.

KBC Securities-analist David Vagman meent dat Exmar dankzij de verkoop de rente van zijn obligatie van 1 miljard Noorse kronen zal kunnen bevriezen. Mogelijk kan de schuld zelfs vroegtijdig worden afgelost, luidt het. 'De deal verkleint in grote mate de kans op een gedwongen aandelenuitgifte.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect