Tijdelijke vervanging ondernemers is complete flop

Christine Mattheeuws. ©BELGA

De maatregel waarbij ondernemers zich tijdelijk kunnen laten vervangen, bijvoorbeeld bij ziekte, is op sterven na dood. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Er staat nog maar één kandidaat-vervanger geregistreerd in de database van de federale overheidsdienst Economie.

Het register met kandidaten bestaat sinds juli 2010. 'Hoewel het idee achter zo'n register voor tijdelijke vervangers sterk en noodzakelijk is, is de uitwerking verzopen in een administratieve mallemolen zonder enige vorm van toegankelijkheid', stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws (foto) vast.

Ze pleit voor een andere aanpak. Elke zelfstandige zou het recht moeten krijgen om zich onbelast te laten vervangen a rato van 500 euro per maand, bijvoorbeeld om een opleiding te volgen, bij ziekte of voor het verzorgen van een zwaar ziek familielid. De vervanger kan een andere zelfstandige zijn, een interne of externe werknemer, een gepensioneerde of een werkzoekende. Het loon dat die ontvangt, is een nettoloon. Een app moet dat in goede banen leiden, zonder al te veel administratie. TS

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect