Topchef Peter Goossens gaat fraudezaak over Hof van Cleve afkopen

Om de deal met het gerecht en de fiscus te betalen heeft Goossens waarschijnlijk een lening nodig, maar zijn bedrijf is voldoende solvabel. ©Photo News

De meest bekroonde chefkok van België, Peter Goossens, onderhandelt met de fiscus en het gerecht om een vervolging voor belastingontduiking af te kopen. Dat vernam De Tijd.

Peter Goossens is de onbetwiste nummer één van de Belgische gastronomie. De Franse fijnproeversgids Gault&Millau geeft hem een topscore van 19,5 op 20. Zijn Hof van Cleve in Kruishoutem kan ook al negen jaar bogen op drie Michelinsterren en een plaats bij de vijftig beste restaurants ter wereld.

Maar de sterrenchef kijkt nu aan tegen een vervolging voor de strafrechter. Een onderzoek tegen Goossens en zijn echtgenote Lieve Fermans, mede-eigenares van het restaurant, is na meer dan drie jaar afgerond. De speurders ontdekten dat geknoeid is met de boekhouding van Hof van Cleve, met de bedoeling belastingen te ontduiken. Dat zou al jaren gebeuren, zolang als de speurders konden teruggaan in de tijd om de financiële gegevens uit te pluizen.

De Tijd vernam dat Goossens gesprekken voert om zijn vervolging af te kopen. Hij wil onderhandelen met het gerecht en de Bijzondere Belastinginspectie over een minnelijke schikking. Het parket zou openstaan voor zo'n schikking, al wil niemand bij het gerecht commentaar geven over het dossier. Bij de belastinginspectie zwijgt men eveneens in alle talen, maar ook daar wil men praten over een dading.

Het enige waar alle partijen de komende weken nog uit moeten geraken is het exacte bedrag aan belastingen en boetes voor de fiscus, evenals het percentage van dat bedrag dat Goossens en zijn echtgenote nog moeten bijstorten aan het parket om de strafzaak af te sluiten. Op die manier vermijdt Goossens een publieke rechtszaak over zijn belastingperikelen en komt hij weg met een blanco strafblad.

Voor Goossens zal de rekening hoog oplopen. Het gaat om ettelijke honderdduizenden euro's. Ter vergelijking: Hof van Cleve betaalde over de afgelopen tien jaar al 720.000 euro belastingen. In zijn bedrijven, zowel de naamloze vennootschap Hof van Cleve als Goossens vastgoedvennootschap PGP, is te weinig cash geld voorhanden om de fiscus en het gerecht volledig te vergoeden. Toch is Hof van Cleve, dat vorig jaar 2,97 miljoen euro omzet draaide, zeker voldoende solvabel. Goossens zal waarschijnlijk een lening moeten afsluiten om het bedrag te vereffenen.

'Peter Goossens en zijn raadsman wensen niet te reageren op bedragen die circuleren in het geruchtencircuit', reageert Klaus Van Isacker, die fungeert als woordvoerder van de sterrenchef. 'Er is op dit moment nog geen enkel formeel bedrag of voorstel geformuleerd.'

Al in de zomer van 2011 ontdekte het gerecht van Oudenaarde dat de boekhouding van Hof van Cleve niet klopte. Waarschijnlijk was het Goossens' ex-secretaresse die de speurders tipte. Goossens had begin 2011 tegen haar een klacht ingediend wegens loondiefstal. Het geld van cadeaucheques was niet meer terug te vinden in de boekhouding. Maar al na enkele maanden trok Goossens zijn klacht weer in. Ze is ook niet behandeld door het parket.

Het gerecht zette wel door met een strafdossier tegen Goossens zelf voor andere boekhoudkundige onregelmatigheden. Dat speurwerk onder leiding van een onderzoeksrechter resulteerde in december 2012 in een huiszoeking bij Goossens. Op een woensdagochtend, na een drukke avondshift, moest Goossens al na enkele uren slaap met de speurders naar zijn restaurant rijden om hen toegang te geven tot alle lokalen. Daar nam het gerecht computerbestanden en documenten mee. Later moest Goossens ook opdagen voor een verhoor.

Twee jaar later is het speurwerk afgerond en staat Goossens op het punt vervolgd te worden. Maar de onderhandelingen over een minnelijke schikking kunnen dat nog verhinderen.

De 50-jarige Peter Goossens haalde met Hof van Cleve al in 1994 zijn eerste Michelinster. De tweede ster volgde vier jaar later en sinds 2005 is Hof van Cleve het bekendste driesterrenrestaurant van België. Vorige maand werd het restaurant in Kruishoutem door het culinaire magazine 'Four' bekroond als derde beste eetgelegenheid ter wereld. Ook in andere rankings wedijvert Goossens al jaren met de wereldtop. Hij besloot vorig jaar zijn aandelen in de kookzender Njam! te verkopen aan medeoprichter Studio 100 omdat dat werk niet meer te combineren viel met Hof van Cleve. 'Deze zaak alleen al is een dubbele job', zei Goossens onlangs.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect