Trump verkiest macht boven moraal

De Republikeinse kandidaat-senator Roy Moore wordt beticht van grootschalig seksueel misbruik van schoolmeisjes. ©© AFP

In het historisch raciaal gebrouilleerde Alabama maakt een islamofobe, homohatende vermeende verkrachter een goede kans op een Amerikaanse Senaatszetel, met luide steun van Donald Trump.

'Wat je me aandeed toen ik 14 was, zou elke mens met enige moraal weerzinwekkend moeten vinden', schreef Leigh Corfman onlangs in een open brief aan Roy Moore. Corfman is een van de negen vrouwen die de Republikein er de jongste weken van betichtten hen als dertiger seksueel misbruikt te hebben toen ze nog schoolmeisjes waren. Toch maakt de intussen 70-jarige ex-rechter vandaag nog steeds een goede kans om in een nek-aan-nekrace met de Democraat Doug Jones een zetel in de Amerikaanse Senaat te veroveren namens de zuidelijke staat Alabama. Die zetel is vacant sinds senator Jeff Sessions begin dit jaar minister van Justitie werd onder president Donald Trump.

Alle aantijgingen en morele bedenkingen ten spijt herhaalde Trump de voorbije week meermaals luidkeels zijn steun voor zijn partijgenoot. 'We kunnen het ons niet veroorloven een zetel te verliezen aan een pop van de Democratische top', zei Trump, die vorig jaar tijdens zijn presidentscampagne zelf in opspraak kwam toen een oude geluidsopname opdook waarin hij grensoverschrijdend gedrag toegaf. 'We hebbben iemand nodig die onze agenda steunt om Amerika weer great te maken.'

God en geweren

De Republikeinen hebben nu een krappe meerderheid van 52 zetels in de honderd-koppige Senaat. Als je weet dat Trumps enorme belastinghervorming, die bij eerste lezing al een dissidente partijgenoot deed tegenstemmen, straks opnieuw op de Senaatsvloer belandt, getuigt het inderdaad van klinische realpolitik om te hopen op Moores verkiezing. Maar zelfs de immer machiavellistische Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell zei al dat Moores eerste bezoek aan Washington meteen eentje aan de ethische commissie van het parlement zal zijn. 'Ik kan niet op Roy Moore stemmen', zei de andere senator uit Alabama, Richard Selby, dan weer. 'Geen enkele stemming, geen enkele meerderheid is het waard onze eer en integriteit te grabbel te gooien', concludeerde voormalig presidentskandidaat Mitt Romney.

Als oerconservatieve godsdienstfanaat was Moore al hoogst omstreden voor hij beticht werd van verkrachting. Twee keer werd hij ontslagen als voorzitter van het hoog- gerechtshof van Alabama. Een keer omdat hij weigerde een granieten standbeeld van de Tien Geboden te verwijderen dat hij in zijn gerechtshof had laten plaatsen - het woord van God primeert nu eenmaal op juridische teksten. En een tweede maal toen hij de federale erkenning van het homohuwelijk niet erkende. Ook abortus laakt hij als een kwaadaardige zonde, zelfs na verkrachting. Moslims zouden dan weer geen politiek ambt mogen uitoefenen. Zoals Barack Obama, over wie Moore de complottheorieën hielp verspreiden dat de eerste zwarte Amerikaanse president eigenlijk in Kenia geboren is. Als rechtgeaarde Amerikaan haalde Moore, getooid in een cowboypak, bovendien een handgeweer tevoorschijn tijdens een campagnemeeting.

Ku Klux Klan

Met dat soort oudtestamentische pilaar- bijterij won Moore in september moeiteloos de Republikeinse voorverkiezingen. Alabama geldt nu eenmaal als een van de meest conservatieve Amerikaanse staten, waar sommige van de donkerste pagina's in de raciale geschiedenis van de VS geschreven zijn. Tijdens de 19de-eeuwse burgeroorlog was Alabama een van de elf geconfedereerde staten die vochten tegen de afschaffing van de slavernij. In de jaren 50 en 60 vormde Alabama ook een van de hevigste slagvelden voor burgerrechten.

Daar werd Rosa Parks gearresteerd omdat ze weigerde haar buszitje af te staan aan een blanke passagier. Daar werden de marsen van Selma naar Montgomery, waarbij onder aanvoering van Martin Luther King vreedzaam geijverd werd voor zwarte kiesrechten, bloedig uiteengeranseld. 'Segregatie nu, segregatie morgen, segregatie forever', zei de infame gouverneur George Wallace in 1963. Anno 2017 schrijft de grondwet van Alabama, hoewel ze federaal illegaal is, nog altijd voor dat er 'aparte scholen moeten zijn voor blanke en gekleurde kinderen'.

Moores Democratische uitdager Doug Jones hoopt vandaag vooral op de steun van Afro-Amerikaanse kiezers. Als openbaar aanklager slaagde hij er in 2002 in, een halve eeuw na de gruwelijke feiten, om twee leden van de Ku Klux Klan alsnog te laten veroordelen voor een aanslag op een zwarte baptistenkerk, waarbij vier kinderen gedood werden. Maar of Jones ook de blanke kiezers kan laten afvallen van hun geloof in de weinig evangelische zeden van Moore?

Referendum over Trump

Ondanks de seksaffaire kan Moore nog altijd op een sterke grassrootsbeweging rekenen. Hij krijgt al maanden steun van Steve Bannon, de ultranationalistische ex-hoofdstrateeg van Trump die de invloedrijke extreemrechtse nieuwssite Breitbart leidt. Tegelijk framet Moore zijn kandidatuur als een referendum over Trump, die met zijn raciaal aangebrand populisme vorig jaar 62 procent van de stemmen haalde in Alabama. Dat hij bij de voorverkiezingen Moores tegenstander steunde, is allang vergeven.

Dus ja, Trump wekt weer eens ophef met zijn lippendienst aan een vermeende verkrachter. Maar die vermeende verkrachter staat wel op het punt verkozen te raken. 'Ras, religie, hysterische retoriek en intimidatie van critici', volgens schrijver Howell Raines al twee eeuwen de politieke crux in zijn geboortestaat Alabama, zijn 'een nationale zenuwtrek geworden'. Onder Trump 'zijn wij Amerikanen nu allen Alabamians, die huiveren als de elite weer eens de spot drijft met onze bereidwilligheid misleid te worden door abnormaliteit.'

KORT

In Alabama strijden de Republikein Roy Moore en de Democraat Doug Jones om een zetel in de Amerikaanse Senaat. Die is vacant sinds Jeff Sessions minister van Justitie werd onder president Donald Trump. Moore, al omstreden vanwege zijn religieus fanatisme, werd de jongste weken door zeker negen vrouwen van seksueel misbruik beschuldigd. Toch blijft Trump hem steunen, uit schrik zijn krappe Republikeinse meerderheid te verliezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect