Uitstootnormen kortwieken goudhaantje Nyrstar

Nyrstar legde de oude fabriek in het Australische Port Pirie stil om de te hoge emissies te verminderen. ©nyrstar

Beleggers in de zinkgroep Nyrstar verwachtten veel van de Australische site Port Pirie, maar daar valt vooral slecht nieuws te rapen. Een oude oven moet er dicht nog voor een nieuwe installatie op toerental is. Het aandeel tikte gisteren een diepterecord van 1,19 euro aan.

Nyrstar was al lang van plan nog dit jaar de oude sinterfabriek in Port Pirie te sluiten. Dat plan wordt nu noodgedwongen realiteit. In interne mails, die bij het Australische ABC News belandden, stelt de directeur onomwonden dat de uitstoot van de hele site dringend met de helft moet dalen. 'Anders riskeren we onze operationele licentie te verliezen.'

Daarom wordt de knop in de laatste zes weken van dit jaar uitgezet, ook al draait de nieuwe installatie nog niet op volle toeren. De moderne techniek stoot uiteraard gevoelig minder uit. Nyrstar bevestigde de sluiting van de oude fabriek, maar verwacht geen noemenswaardige financiële impact in het vierde kwartaal. Sectorspecialisten beamen dat. Eind oktober zei Nyrstar nog dat de winstbijdrage van Port Pirie op schema zit.

Het lood van Nyrstar belandt niet alleen in de lucht door de rookpluimen die de site uitspuwt. 'Het gaat ook om opgehoopte droge resten op onze straten en gebouwen', verduidelijkte de topman van de Australische vestiging in zijn berichten aan collega's.

Gisteren vond een grote opruimactie plaats in Port Pirie. Werknemers moesten hun dagtaak laten vallen om te helpen bij die grote schoonmaak. Dat bevestigde Nyrstar aan ABC News. De Zuid-Australische overheid kan Nyrstar boetes opleggen of de hele site lamleggen.

Politiek kantje

De beslissing om de sinterfabriek tijdelijk stil te leggen heeft ook een politiek kantje. Diezelfde overheid gunde Nyrstar in mei 2014 een voorschot van 291,5 miljoen Australische dollar voor de modernisering van Port Pirie. De bevoegde minister had 30 jaar bij Nyrstar gewerkt. Hij kon de beslissing afdwingen omdat hij als onafhankelijke steun beloofde aan een minderheidskabinet van de Labor-partij. De totale investering in Port Pirie beliep 514 miljoen dollar.

Dankzij de helpende hand van de regering bleven een hoop banen in de regio. Vandaag werken ongeveer 720 van de 4.100 werknemers van Nyrstar in Port Pirie. Ook de constructiewerken voor de nieuwe smelter leverden honderden extra jobs op.

Maar bij de regionale verkiezingen in maart wipten de liberalen de Labor-regering na 16 jaar uit het zadel. Labor was een grote voorstander van het project in Port Pirie, de Liberals veel minder. Eerder deze week sloeg de plaatselijke vakbond alarm dat 100 jobs zouden verdwijnen, wat Nyrstar ontkende.

Beleggers in Nyrstar zitten al heel lang op goed nieuws te wachten, maar hebben opnieuw pech. Het gerenoveerde Port Pirie zou sterk aan de winst bijdragen, luidde het verhaal. Daardoor zouden de hoge schulden weer betaalbaar worden. Dat is nog altijd het verhaal, maar het legertje non-believers wordt steeds groter.

Gisteren ging de beurskoers 2,4 procent lager, al stond er 's middags een verlies van bijna 12 procent op de tabellen. Daarmee tikte het aandeel een diepteterecord van 1,19 euro aan. Omdat de schulden nog altijd zo belangrijk zijn, gingen de koersen van Nyrstar-obligatieleningen mee omlaag.

Ongeloof

Een obligatie die midden september volgend jaar afloopt, is tot 70 procent van de nominale waarde gedaald. Daardoor valt een jaarrendement van 56,7 procent te halen als die uitgifte volledig wordt afgelost op de vervaldag. Uiterlijk dan moet Nyrstar 340 miljoen euro terugbetalen.

Dat hoge rendement legt het ongeloof van beleggers bloot. 'Nieuwe schulden uitgeven om te herfinancieren is volstrekt onmogelijk in deze omstandigheden', stelt de obligatiespecialist Pieter De Ryck van Van Lanschot Bankiers. 'Zelfs als Nyrstar beleggers zou kunnen warm maken met een hoge rentevergoeding, is dat geen oplossing voor het bedrijf.'

Volgens De Ryck heeft Nyrstar al alle mogelijkheden uitgeput om aan verse cash te komen. Hij ziet nog drie opties. 'Ofwel schiet hoofdaandeelhouder Trafigura te hulp met een kapitaalverhoging. Ofwel komt er een schuldherschikking, waarbij de obligatiehouders het bedrijf de facto overnemen van de aandeelhouders. Een combinatie van die twee is ook mogelijk, anders volgt het faillissement.'

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect